Producentenvertrouwen historisch laag

Foto: mhpublicaties.nl

Het vertrouwen van de producenten in de economie is sinds de start van het CBS-onderzoek nog nooit zo laag geweest. Zo staat in de COVID-19 Impact Monitor Flevoland.

  • Landelijk is het producentenvertrouwen in april 2020 op het laagste niveau beland sinds de start van het onderzoek door het CBS in 1985. Ook in Flevoland zien we dat de verwachtingen van ondernemers ten aanzien van omzet, orders, personeelssterkte en het economisch klimaat (zie grafiek) als geheel in april verder zijn ingezakt, na een eerste daling in maart. Dit geldt zowel voor ondernemers in de dienstverlening en de industrie, en het sterkst voor ondernemers in de detailhandel.

  • Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen in Flevoland liep in week 17 (20-26 april) wat op ten opzichte van eerdere weken. Als we kijken naar de hele maand april is het effect van de coronacrisis nog niet zichtbaar. In april 2020 waren er 8 faillissementen in Flevoland, in april 2019 waren dit er 15.

  • Het aantal (online) vacatures in de arbeidsmarktregio Flevoland is met 23% is gedaald sinds het begin van de coronacrisis. De vergelijking is gemaakt tussen de eerste 11 weken van dit jaar enerzijds en week 12-15 anderzijds. Landelijk is het aantal vacatures met 20% afgenomen. Landelijk neemt het aantal vacatures voor dienstverlenende beroepen het sterkst af (-41%).

Bovenstaande zijn actuele cijfers uit de COVID-19 Impact Monitor. Doel van deze monitor is het informeren van de samenleving over de impact van de corona-crisis op Flevoland. Daarnaast wil de provincie informeren over de maatregelen die ze treft om de gevolgen van de coronacrisis in Flevoland te verzachten.

De COVID-19 Impact Monitoris te raadplegen op de website van de provincie: www.flevoland.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden