Zorgen over voortbestaan Wereldwinkel Emmeloord

Foto: mhpublicaties.nl

Van de 400 Wereldwinkels in Nederland, is bijna de helft verdwenen en daarmee ook de landelijke vereniging. Het bestuur van Wereldwinkel Emmeloord vindt het ook wel mooi geweest, maar dat gaat Annie van Zwol aan het hart: “Het is nog niet af!”.

De Wereldwinkel in Emmeloord is nog een van de weinige in de omgeving. De winkels in Kampen, Lemmer en Vollenhove zijn al gestopt. De landelijke vereniging draaide op bijdrages van de Wereldwinkels, “maar omdat er maar zo weinig meer zijn, kan de vereniging niet meer bestaan.”

25 jaar Wereldwinkel Emmeloord

Wereldwinkel Emmeloord draait soms ook met verlies en mede-bestuursleden van Annie vinden het nu tijd om te stoppen. “Zij zeggen: ‘Het is 50 jaar geleden al begonnen in Breukelen. In de polder bestaan we al bijna 40 jaar en de winkel zelf bestaat 25 jaar. Het is niet meer van deze tijd’. Daar zit wat in, maar aan de andere kant zijn de Wereldwinkels ook de aanjager geweest. Die hebben er voor gezorgd dat fairtrade food in de supermarkten kwam. En de fairtradegemeente is ook vanuit initiatieven van de wereldwinkels ontstaan.”

Het is bovendien nog niet af, vindt Annie. “Want de non-foods, waar vinden we die hier in Noordoostpolder? Je kunt nergens fairtrade kleding en andere spullen halen.” De Wereldwinkel heeft daarnaast een educatieve tak. “We geven lezingen en gastlessen en we hebben leskisten ontwikkeld. Dat verdwijnt dan ook.”

Samenwerking gelijkgestemde groepen

Elders in het land ziet Annie allerlei initiatieven ontstaan van samenwerking, waarbij gelijkgestemde groepen een pand delen. “Er zijn mensen mee bezig om dat in onder meer Lelystad en Utrecht op te zetten. We kunnen daar dus nog niet gaan kijken, maar je kunt je er al wel wat bij voorstellen. Je kunt wat aan elkaar hebben, je kunt er met elkaar over praten en elkaars initiatieven ondersteunen.”

Annie bracht de kwestie te berde tijdens de zogenoemde brigadevergadering van de Pioniers van de Toekomst, waar zij deel uitmaakt van de fairtradecommissie. Alhoewel de Wereldwinkel geen onderdeel is van Pioniers van de Toekomst, wil ze vanwege de relatie met fairtrade, het netwerk van de brigade graag benutten om over de kwestie na te denken.

Meedenken over voortbestaan Wereldwinkel

Samenvattend stelt Annie twee vragen aan de pioniers en daarmee indirect aan de hele samenleving:

  1. “Het bestuur van de Wereldwinkel zit al 15 jaar en langer, maar wat we ook proberen we kunnen geen nieuwe bestuursleden krijgen. Zijn er in jullie netwerk misschien toch nog mensen die in het bestuur zouden willen?
  2. Als het zo zou zijn dat we een samenwerking moeten aangaan, met welke groepen zouden we dan samen in één pand kunnen gaan?”

tekst: Margé Hof

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen