Innovatiecluster Noordoostpolder van start

Foto: Twitter: @MargrietBouma

Op de Dag van de Ondernemer, vrijdag 15 november 2019, is het startsein gegeven voor Innovatiecluster Noordoostpolder. Acht bedrijven uit maakindustrie werken hierin samen.

‘Pionieren in optima forma’, aldus gedeputeerde Jan Nico Appelman, gedeputeerde EZ provincie Flevoland, en Hans Wijnants, wethouder EZ gemeente Noordoostpolder. “Dit is elkaar versterken en elkaars innovatiekracht gebruiken om nog beter te worden en aantrekkelijk voor huidig en nieuw personeel, een leven lang ontwikkelen en gezamenlijk innoveren. Ondernemers nemen zelf het initiatief en dit is het voorbeeld voor samenwerking van onderop en in de keten.”

Innovatiecluster Noordoostpolder

Tijdens het bedrijfsbezoek aan Van Hees Machinery in Ens werd de start gemarkeerd van het Innovatiecluster Noordoostpolder. Gedreven door de krappe arbeidsmarkt en de transitie richting industrie 4.0 is door de deelnemende bedrijven een eigen investering gedaan als het gaat om de verkenning van de samenwerking met elkaar en diverse stakeholders en te komen tot een eerste opzet van het Innovatiecluster met een ambitieuze activiteiten- en projectenagenda.

Deze samenwerking werd op 15 november jl. breed ondersteund vanuit de regionale overheden en de onderwijsinstellingen om zo gezamenlijk in te zetten op binden, boeien en ontwikkeling van talent, stimuleren van innovatie door het delen van kennis en expertise en natuurlijk promotie van de regio en haar bedrijvigheid.

Het belang van samen

In de Noordoostpolder is al het succesvolle Agrofoodcluster actief en samen met het nieuwe Innovatiecluster werd nogmaals onderstreept dat samenwerking van groot belang is voor een sterke regionale economie en werkgelegenheid. Rik van Hees, directeur VHM, neemt deel aan beide clusters en onderstreepte nogmaals het belang van samen en wat dit VHM oplevert.

Auke Sjoerd Tolsma presenteerde namens het Innovatiecluster de volgende prioriteiten:

  • Samenwerking als uitgangspunt zowel tussen bedrijven onderling als met andere clusters, onderwijsinstellingen, organisaties en regionale overheden ter versterking van de regionale economie en werkgelegenheid;
  • Met inzet op human capital: hoogwaardig werk MBO en HBO niveau kunnen aanbieden en een gezonde aanwas/instroom hebben voor de sector en daarmee inspelen op de veranderingen op de arbeidsmarkt. Veel aandacht voor scholing van personeel dmv opleiding en delen van kennis en inzet op zijinstroom;
  • Een goed draaiend praktijkcentrum realiseren voor instroom en opleiding;
  • Industrie 4.0: inzet op verdere procesinnovatie als gevolg van robotisering en digitalisering;
  • Prominent maakcluster realiseren met regionale uitstraling en aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven en talent.

Dag van de Ondernemer

Ook dit jaar stond de derde vrijdag van november in het teken van het ondernemerschap op de ‘Dag van de ondernemer’. In 2016 uitgeroepen door MKB-Nederland en bedoeld om ondernemers in het zonnetje te zetten, is deze dag inmiddels uitgegroeid tot een traditie.

Koninklijke Metaalunie heeft zich aangesloten bij dit initiatief en organiseerde op de ‘Dag van de Ondernemer’ vrijdag 15 november talrijke activiteiten die mkb-ondernemers en hun bedrijven en medewerkers extra waardering gaven. Koninklijke Metaalunie is met ruim 14.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het MKB-metaal. De leden hebben samen een omzet van meer dan 30 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 170.000 mensen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen