Smaaklessen Aeres en Agrofoodcluster vallen in de smaak

Foto: Aeres

Aeres MBO Emmeloord kijkt samen met Agrofoodcluster terug op een succesvolle reeks smaaklessen voor leerlingen basisonderwijs Noordoostpolder.

Elke basisschool had de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een middagje op de akker “De Etalage” aan de A6 bij het Agrofoodcluster. Natuurlijk eindigde elke dag ‘smaakvol’ met een zelfgemaakte maaltijd om allemaal een stukje Polder te proeven.

Smaaklessen onderdeel opleiding Plant & Business

De Smaaklessen zijn onderdeel van de opleiding Plant & Business van Aeres MBO Emmeloord. Basisschoolleerlingen van groep 7/8 krijgen de kans om te ontdekken wat er allemaal groeit op een akker.

Onder deskundige begeleiding van de telers Hans van Dijke, Maarten van Hoeve en Gerard van Tilburg hebben leerlingen zelf aardappelen en witlofpennen gerooid en verse wortels en suikerbiet geproefd.

Voor de rondleiding op de akker ging een docent van Aeres met de leerlingen aan de slag met het onderdeel smaak. De leerlingen koken in dit onderdeel zelf een gezonde groentesoep van de verse producten van het land. De verschillende gewassen, smaken en de voedselbereiding staan centraal, maar ook het bij deze sector betrokken bedrijfsleven en het economisch belang voor onze polder komen aan bod.

Smaaklessen succesvol

Inmiddels zijn er van vijf basisscholen meerdere groepen met in totaal bijna 200 leerlingen op bezoek geweest. Projectleider Rein van de Wal spreekt van een groot succes. De reacties zijn zeer positief en het initiatief praat zich al flink rond. Enkele basisscholen hebben zelf al gevraagd of zij ook mogen deelnemen.

Want kinderen vinden het ontzettend leuk om te ontdekken wat er eigenlijk allemaal groeit in hun leefomgeving. “Door jeugd te betrekken bij de Agro- en foodsector raken zij meer geïnteresseerd en kiezen ze later mogelijk voor een opleiding en een baan in deze veelzijdige sector”, aldus Van de Wal. 

Volgend seizoen komen de smaaklessen terug. Het programma loopt van mei- tot herfstvakantie vanwege het weer en de gewassen op het land. Basisscholen kunnen hun leerlingen van groep 7/8 hiervoor aanmelden via [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen