Herfstvakantietip: Op wereldreis in Kuinderbos

De wereldsteden-zandsculpturen in het Kuinderbos nog niet gezien? Dan is de herfstvakantie daar een uitgelezen gelegenheid voor, want het bos is mooi in de herfst.

Na sculpturen over de geschiedenis van Noordoostpolder in 2017 en bekende sprookjes in 2018, is het nu de beurt aan wereldsteden en landen. In een wandeling van 2,5 kilometer over onverharde bospaden kom je langs langs onder meer New York, Londen, Brussel, Parijs, Rome, de Chinese Muur en Sydney. De route begint aan de Schoterweg ter hoogte van huisnummer 5 aan de rand van het bos.

Zand van ‘eigen bodem’

Het zand is gewonnen in het naastgelegen natuurgebied het Schoterveld, waar nieuwe natuur wordt ontwikkeld. De oplettende toeschouwer ziet meerdere kleuren zand. Het zand van de route van vorig jaar is namelijk hergebruikt. De zandsculpturenroute wordt gesponsord door aannemer Van der Wiel uit Drachten.

De sculpturen zijn zodanig geprepareerd dat ze het met gemak enkele seizoenen kunnen doorstaan. “De sculpturen van 2018 waren zo hard en droog geworden dat ze misschien nog wel een jaar hadden kunnen staan”, zegt boswachter Harco Bergman. “De enige schade was van ‘kijkende vingers’ en een enkel gaatje van de sluipwesp.”

Duurzaam geprepareerd zand

Het zand wordt om te beginnen goed nat gemaakt en aangestampt. Uit de aangestampte blok worden de sculpturen gesneden. Na uitdroging van het zand ontstaat een soort zachte zandsteen, wat weer en wind kan doorstaan.

Als de sculpturen net af zijn, wordt er een dunne beschermlaag van cellulose (witte kinderlijm opgelost in water) met de sprayer over heen gespoten. Deze laag droogt hard en transparant op en beschermd de details tegen verval door weersinvloeden.

De route is dagelijks te bezichtigen. “En als iedereen kijkt met de ogen en niet met de vingers, dan kunnen tot juni 2020 nog veel mensen ervan genieten”, aldus Bergman.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen