Kees Knook voorzitter Voedselpioniers

Foto: mhpublicaties.nl

Kees Knook uit Emmeloord is bereid gevonden het voorzitterschap van de werkgroep Voedselpioniers van de stichting Pioniers van de Toekomst op zich te nemen.

“In plaats van binnen te gaan zitten bedenken hoe het anders kan, kan ik beter naar buiten gaan om wat te doen”, zegt Knook over zijn motivatie. In het dagelijks leven is hij provinciaal consul bij de ANWB. “Dat wil zeggen dat ik de ANWB-vertegenwoordiger ben in Flevoland. Ik probeer een soort verbindingsofficier te zijn.”

In die hoedanigheid benaderde hij afgelopen voorjaar Peter Brouwer, voorzitter van de coöperatie Energiepioniers Noordoostpolder. De ANWB biedt proefritten met elektrische auto’s aan en wilde hiermee aansluiten bij een activiteit van de Energiepioniers.

Tijdens de evaluatie van het daaruit voortgekomen evenement werd vastgesteld dat de samenwerking voor herhaling vatbaar is. Met als indirect gevolg dat Knook vier maanden later is ingelijfd bij de stichting als voorzitter van de Voedselpioniers.

Verbindingsoffcier

Hij houdt een slag om de arm – “Ik ga het eens een jaar proberen” -, maar als ‘verbindingsofficier’ verwacht hij wel op zijn plek te zitten. De cultuur binnen de stichting spreekt hem aan: “Er heerst geen vergadercultuur, het is een club van doeners. Toen ik hoorde dat de Voedselpioniers vier keer per jaar vergaderen, dacht ik: ‘Dat is een goed teken’.”

Voedsel en duurzaamheid ligt Knook na aan het hart. “Ik kom uit de agrarische sector. Ik heb in het agrarisch onderwijs gezeten en ben van oorsprong bodemkundige. Ons systeem is niet houdbaar meer. We moeten ons voedsel anders gaan produceren om de bodem te sparen. En we moeten onze eetgewoonten aanpassen: minder vlees en meer groente en zoveel mogelijk uit de regio en seizoensgebonden.”

Verbinding consument en producent

Het verkleinen van de afstand tussen consument en producent door middel van voorlichting en educatie, is volgens Knook een van de doelstellingen van de Voedselpioniers. “Mooie projecten zoals het Voedselbos, smaaklessen en 80/20-diners op locatie dragen daar aan bij.”

Om zichzelf als voorzitter daaraan te verbinden, is hij begonnen met een kennismakingsrondje langs de andere vrijwilligers van de werkgroep. “Allemaal interessante mensen met verschillende achtergronden én allemaal heel gedreven.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen