Eerste verse sojaoogst in Flevoland geslaagd

De eerste oogst van de sojaboontjes ‘Dutch Edamame’ in Flevoland heeft zondag 22 september plaatsgevonden. Proef de eerste boontjes tijdens de Flevolandse restaurantweken.

De peulen zijn van de plant gehaald en direct gedopt. De boontjes worden naar de fabriek gebracht om ze te blancheren en daarna in te vriezen. Op klantniveau worden ze nu verspreid. Een deel van de biologische teelt is medio november verkrijgbaar bij Ekoplaza en daarnaast wordt Dutch Edamame verkocht in buitenlandse speciaalzaken. Voor de niet biologische teelt zijn de boeren in gesprek met Nederlandse supermarkten.

Proeven tijdens restaurantweken

Dutch Edamame kan de komende weken (van 23 september tot 13 oktober) geproefd worden in een aantal Flevolandse restaurants. Provincie Flevoland daagt middels de challenge ‘Eet als een pionier’ koks uit om heerlijke gerechten te verzinnen met verse soja in de hoofdrol. Voor de deelnemende restaurants kijk op eetalseenpionier.nl In Noordoostpolder wordt deelgenomen door le Mirage en Van der Valk in Emmeloord.

Dutch Edamame: van én voor eigen bodem

Dutch Edamame is een initiatief waarin tien Flevolandse telers, Dutch Soy, Green Organics en Provincie Flevoland samen de uitdaging zijn aangegaan om als eerste in Nederland op grote schaal (40 hectare), verse sojaboontjes te verbouwen en vermarkten. De peulvrucht haalt zelf stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem. Duurzaam, praktisch en passend binnen de kringlooplandbouwambities van Nederland. Voor meer informatie: dutchedamame.nl

Proeftuin Growing Green Proteins

Dutch Edamame is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. Op de Floriade Expo 2022 worden de pilots in het Innovatiepaviljoen gepresenteerd. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen