Vier nominaties ANWB Fonds Noordoostpolder en Urk

Foto: ANWB

Drie projecten in Noordoostpolder en één op Urk zijn genomineerd voor een bijdrage van 10.000 euro uit het ANWB-fonds. Er kan slechts één winnen.

Het ANWB Fonds helpt initiatieven op het gebied van (duurzame) mobiliteit, verkeersveiligheid en ‘iedereen eropuit’ een start te maken. Tot en met 24 juni 2019 was het mogelijk projecten aan te melden. Uit alle inzendingen zijn 41 projecten geselecteerd. In Noordoostpolder zijn maar liefst drie projecten genomineerd en op Urk één!

Tot en met  30 september kun je stemmen op je favoriete project. Per provincie wordt vanuit het ANWB Fonds één project met een financiële bijdrage van € 10.000,- gesteund.

Beweeg- en Beleeftuin Talma Hof

Talma Hof in Emmeloord is een verpleeghuis voor mensen met dementie, waarbij de afdeling Roggeveld relatief jonge bewoners tussen de 60 en 70 jaar huisvest. Kortgeleden stonden deze bewoners nog volop in het leven. De huidige huisvesting biedt ze te weinig vrije bewegingsruimte in de buitenlucht wat het welbevinden in de weg staat.

De meeste bewoners zijn nog goed ter been en fysiek sterk. Voor het welzijn van deze bewoners is een grotere vrije bewegingsruimte in de buitenlucht van groot belang, waarbij ze ook verschillende zaken kunnen ‘beleven’. In de tuin willen we een moestuin realiseren, rustige hoekjes creëren om te zitten en bewegingsapparaten plaatsen die speciaal ontwikkeld zijn voor de doelgroep. Naast de gewenste bewegingsvrijheid worden ze geprikkeld door beeld, geluid, geur en voorwerpen die in de tuin aanwezig zijn.

Het huidige pad wat voor iedereen (o.a. bewoners van de omliggende wijken) toegankelijk is, zal straks onderdeel van de beleef- en beweegtuin worden, waardoor de tuin door iedereen gebruikt kan worden. Hierdoor kan men kennis maken met de bewoners met dementie, wat de integratie en acceptatie van deze ziekte bevordert.

Polderpad Espel

Stichting Leefbaar Espel wil graag een wandel-/looppad om het dorp Espel heen realiseren. Espel is één van de kleine groendorpen van de Noordoostpolder. Middels het te realiseren polderpad willen we het dorp Espel zelf verbinden en het dorp Espel met de Noordoostpolder verbinden. We leven in een agrarisch gebied en willen de bezoeker graag kennis laten maken met de Noordoostpolder, haar producten en haar weidse vergezichten. Kortom, een uniek stukje Nederland.

Door de huidige paden aan te passen en extra nieuwe paden aan te leggen, ontstaat de mogelijkheid om vanuit het hele dorp wandelingen te maken en wordt een verbinding gecreëerd die de tweedeling van het dorp opheft.

Ontwikkelingen op en rond de loswal Kraggenburg

Het bestuur van dorpsbelang Kraggenburg, de ondernemersvereniging Kraggenburg en Natuurmonumenten hebben de handen ineen geslagen om de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van Kraggenburg en omgeving te vergroten.

Vanaf 2018 is nagedacht over het verder vormgeven van de plannen rond de loswal, gelegen aan de Leemvaart (vaarverbinding van Kraggenburg naar de Zwolse vaart). Na aanleg van het pontje in het voorjaar wordt verder invulling gegeven aan de wensen vanuit de bevolking voor het aantrekkelijk maken van de loswal en het beter toegankelijker maken van het daar achtergelegen bosgebied.

De bietenbrug als uitkijkpunt, ontmoetingsplaats en rustpunt voor fietsers en wandelaars staat daarin centraal. Maar ook de aankleding van de loswal als boulevard wordt aantrekkelijk gemaakt met bloembakken en bomen, waardoor het gebied aantrekkelijk is voor een ommetje vanuit het dorp. Verder zal op de ijsbaan voor de niet-wintermaanden nieuwe functies gecreëerd worden, waarbij gedacht wordt aan o.a. een skeelerbaan, een camperparkeerplaats en evenemententerrein.

Daarnaast zullen nieuwe wandel- en fiets/mountainbikeroutes aangelegd worden, waar niet alleen de dorpsgenoten, maar ook de bezoekers van buiten ons gebied van kunnen gaan genieten.

Fun2Go Duo Urk

Mit Eenkanger op Urk is er voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het vinden van een daginvulling. De activiteiten worden georganiseerd voor een brede doelgroep: senioren, mensen met een beperking, chronisch zieken en jongeren met problemen en/of gedragsstoornissen. De activiteiten van Mit Eenkanger worden op verschillende locaties op Urk georganiseerd.

In de afgelopen jaren is gebleken dat deelnemers aan activiteiten regelmatig gebruik maken van (vrijwilligers met) auto’s om naar activiteiten te gaan. Caritas Urk en andere welzijnspartners hebben nagedacht over hoe dit anders georganiseerd kan worden, ook op een zodanige manier die de gezondheid van de deelnemer ten goede komt, het klimaat ten goede komt en het bewegen stimuleert.

We kwamen uit op een duofiets. De fiets kan worden ‘bemand’ door (participerende) vrijwilligers. Zij begeleiden de deelnemer. Wanneer de begeleider een participerende vrijwilliger is, leert hij/zij hiermee weer meer verantwoording dragen en krijgt hij/zij weer meer vertrouwen in het eigen handelen. Het klimmen op de participatieladder wordt hiermee ook beoogt.

Voor meer informatie: anwb.nl

Klik hier voor het uitbrengen van je stem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen