Gebruik jeugdhulp laag op Urk

gebruik jeugdhulp per gemeente
gebruik jeugdhulp per gemeente
Foto: ZusterJansen.nl

In Oldambt (Groningen), De Fryske Marren (Friesland) en Stadskanaal (Groningen) werd in 2017 het vaakst een beroep gedaan op Jeugdhulp via het PGB. In de gemeenten Urk, Huizen en Diemen was het verbruik het laagst.

Terwijl In de noordelijke provincies gemiddeld vier keer zoveel inwoners gebruik maken van het persoonsgebonden budget (PGB) als in het westen van het land is Urk hierop een uitzondering met betrekking tot het jeugdhulp budget. Dit blijkt uit analyse van de meest recente PGB-verbruikscijfers van het CBS door thuiszorgorganisatie ZusterJansen.nl.

Meeste PGB gebruik in Groningen, minst in Noord-Holland

De vier gemeenten waar het vaakst gebruik werd gemaakt van het PGB liggen allen in Groningen, terwijl de vier gemeenten met het laagste PGB-verbruik allemaal binnen de Noord-Hollandse provinciegrenzen liggen.

Verschillen per zorgtype

Ook in het verbruik van de verschillende zorgtypen die onder het PGB vallen (WLZ, ZVW, WMO en Jeugdhulp), zitten duidelijke regionale verschillen.

Zo werd er in Ooststellingwerf (Friesland), Menterwolde (Groningen) en Rozendaal (Gelderland) in 2017 het vaakst een beroep gedaan op de Wet Langdurige Zorg (WLZ). In de gemeenten Terschelling, Waterland en Aalsmeer werd PGB binnen de WLZ het minst vaak aangevraagd.

Wijkverpleging via de zorgverzekeringswet (ZVW) werd in 2017 het vaakst gebruikt in Almelo (Overijssel), Echt-Susteren (Limburg) en Pekela (Groningen). Op Vlieland en Terschelling, maar ook in Zoeterwoude was het verbruik het laagst.

Bekijk voor meer informatie over dit onderzoek, inclusief grafische weergaven, het volledige onderzoek: https://www.zusterjansen.nl/nieuws/grote-regionale-verschillen-in-verbruik-persoonsgebonden-budget/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen