Energiemarkt informeert consument over mogelijke stappen

FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder biedt ruimte aan onafhankelijk advies aan consumenten.
FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder biedt ruimte aan onafhankelijk advies aan consumenten.
Foto: Energieloket

In FlevoMeer Bibliotheek Emmeloord wordt vrijdag 30 november van 15.00 tot 20.00 uur een ‘Informatiemarkt Energie’ gehouden. Instellingen en bedrijven staan klaar om informatie en advies te geven.

Milieubesparende maatregelen en het dichtdraaien van de gaskraan dwingen ons allemaal om na te denken over alternatieve energievoorzieningen: “Kan ik zonder problemen overstappen van energieleverancier? Wat voor alternatieven zijn er als ik geen nieuwe CV-ketel kan kopen? Leveren zonnepanelen nu echt geld op?”

De informatiemarkt, georganiseerd door stichting Pioniers van de Toekomst, informeert over de mogelijkheden van schone energie en energiebesparing. Bezoekers kunnen in een ongedwongen sfeer zich vrijblijvend laten informeren over zaken als woningisolatie, zonnepanelen, pelletkachels, zonneboilers, energie-inkoop, postcoderozen en financiering.

Duurzaamheidslening

Gemeente Noordoostpolder verschaft informatie over duurzaamheidsleningen. De gemeente heeft de ambitie om in 2030 volledig energieneutraal te zijn. Duurzaamheidsleningen dragen daaraan bij. “U kunt als huiseigenaar een gunstige lening tot maximaal 15.000 euro aanvragen voor zonnepanelen of energiebesparende maatregelen aan uw huis. In 2019 is er weer budget beschikbaar voor aanvragen. Laat u adviseren over de mogelijkheden.”

Het energieteam van Mercatus is aanwezig. “Zij geven tips en advies over bespaar mogelijkheden waarmee de huurders zelf invloed kunnen hebben op hun energienota”, zegt Ineke Leijten van Mercatus. Een medewerker van het energieteam gaat op afspraak bij een huurder langs. De bewoner krijgt advies over wat hij zelf kan doen om minder energie te verbruiken. Na zo’n bezoek weet de huurder wat hij daardoor kan besparen.

De ‘Denk aan Morgen’-werkplaats van Geohita op Urk, biedt de consument slimme oplossingen in de volgorde ‘isoleren, ventileren en verwarmen’. “We hebben geen keus”, zegt mede-eigenaar Jetze Kempenaar, “we moeten van het gas af, maar we willen met z’n allen ook graag comfort. Daarvan uitgaande kijken we samen met mensen wat er technisch mogelijk is en vervolgens hoe het gefinancierd kan worden. Wat we bieden is een totaaloplossing op maat”.

Een duurzaam huis kan veel opleveren. “Naast besparingen op energie en milieu, laat een duurzame investering in veel gevallen de waarde van een woning stijgen”, zegt Corine Flipse, Manager Financieel Advies van de Rabobank. “Heeft u interesse om uw woning duurzamer te maken en bent u benieuwd hoe u dit kunt financieren? Wilt u weten welke verschillende financieringsmogelijkheden er zijn of wanneer u het beste zelf kunt investeren? We bespreken de verschillende opties graag met u.”

Dat investeren in zonnepanelen niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee, bevestigt Adrie Dekker van SolarNU in Emmeloord. “De elektriciteitsprijs is door de jaarlijkse verhoging van de energiebelasting in tien jaar tijd bijna verdubbeld en zal alleen nog maar toenemen. Zonnepanelen daarentegen worden steeds goedkoper, verlagen uw energienota, en dus uw maandlasten tot in lengte van jaren. Wij rekenen u graag voor hoeveel uw dak u op kan leveren.”

“Energie Advies Emmeloord ontzorgt u met oplossingen en advies om uw duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren”, zegt adviseur Marinus de Vries. Het adviesbureau werkt daarbij nauw samen met partners op het gebied van installatie, onderhoud en isolatie. “Met het oog op de wijzigingen op het gebied van wet- en regelgeving, is het nu de tijd om stappen te maken. Onder andere op het gebied van subsidieaanvragen. Wij helpen u daar graag bij.”

Hulp bij overstappen naar 100% groene energie

Energiecoöperatie Energiepioniers Noordoostpolder (EPN) is een burgerinitiatief en vrijwilligersorganisatie, gericht op energiebewustwording, -besparing en -transitie. Onder het motto ‘van, voor en door de polder’ ondersteunt EPN, zonder winstoogmerk, lokale duurzame energieprojecten in Noordoostpolder of zet deze zelf op. Voor leverantie en afname van energie is de coöperatie aangesloten bij Energie VanOns. “We zijn heel trots dat we op de hoogste trede staan in de duurzaamheidsranking”, zegt voorzitter Peter Brouwer. “Wij vertellen u graag meer over onze doelstellingen en staan klaar om u te helpen bij het overstappen naar 100% groene energie.”

Het Energieloket Noordoostpolder houdt eens in de twee weken spreekuur in de bibliotheek, maar mag ook niet ontbreken op de informatiemarkt. Het energieloket, opgericht door Natuur- en Milieufederatie Flevoland en EPN, geeft onafhankelijk advies aan consumenten: “Wilt u aan de slag met comfortabel en energiezuinig wonen? Heeft u vragen over isolatie, zonnepanelen, windenergie en subsidies? Het Energieloket Flevoland helpt u graag.”

FlevoMeer Bibliotheek en Kleurkracht ondersteunen de informatiemarkt van harte. De bibliotheek stelt de ruimte kosteloos ter beschikking en Kleurkracht verzorgt de koffie en thee. Bezoekers van de markt krijgen deze uiteraard gratis aangeboden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen