(update) Inspectie plaatst ’t Boerenerf onder verscherpt toezicht

Foto: Maps Google

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Zorg- en Woonboerderij ’t Boerenerf in Emmeloord voor drie maanden onder verscherpt toezicht gesteld.

’t Boerenerf aan de Urkerweg in Emmeloord is in 2007 gestart met dagopvang en heeft dit in 2013 uitgebreid met kleinschalig wonen. In 2014 opende een tweede vestiging aan de Urkerweg in Tollebeek. Het inspectierapport betreft alleen de vestiging in Emmeloord. Ten tijde van het laatste bezoek van de IGJ in mei 2018 woonden er tien cliënten op die locatie.

De IGJ concludeert dat er verbeteringen nodig zijn om goede zorg te kunnen verlenen en heeft er niet genoeg vertrouwen in dat die zullen worden doorgevoerd zonder verscherpt toezicht van de inspectie.

Na vorige inspectiebezoeken in mei 2016 en mei 2017 en de toegestuurde resultaatverslagen heeft er volgens de inspectie onvoldoende verbetering plaatsgevonden. Het vermogen van de organisatie om te komen tot verbeteringen is onvoldoende aanwezig. De continuïteit, de veiligheid en de kwaliteit van zorg zijn daardoor onvoldoende geborgd.

In de periode van het verscherpt toezicht kan de inspectie ’t Boerenerf zowel aangekondigd als onaangekondigd bezoeken. Aan het einde van de periode van het verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie of deze zorgverlener grotendeels voldoet aan de kwaliteitsnormen.

Dan besluit de inspectie of het verscherpt toezicht kan worden opgeheven. De inspectie kan ook verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen als de zorgorganisatie grotendeels niet voldoet aan de normen.

De brief naar aanleiding van het instellen of opheffen van verscherpt toezicht is openbaar: www.igj.nl

UPDATE:

Het management van ’t Boerenerf heeft betrokkenen ook zelf op de hoogte gesteld van het verscherpte toezicht: “Vanzelfsprekend zijn wij zeer geschrokken van deze maatregel en nemen wij deze zeer serieus. De zorg voor onze bewoners staat immers altijd voorop en onze medewerkers zetten zich daar elke dag 100 procent voor in. Wij hebben in de afgelopen periode diverse keren met de Inspectie contact gehad en werken op dit moment aan een plan van aanpak om de zorg en met name onze verslaglegging, te verbeteren. In de komende periode zullen wij onze bewoners, hun familieleden en onze medewerkers uitgebreid informeren over de verbeterplannen waar nu aan gewerkt wordt”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen