Aanleg hevels Westermeerdijk nog dit najaar

Foto: Zuiderzeeland

In 2015 is het besluit al genomen. Het wachten was toen op de afronding van het windpark. Dit najaar start Waterschap Zuiderzeeland met de aanleg van twee permanente hevels in de Westermeerdijk.

De hevels gaan in de toekomst het gebied rond tussen Espel en Urk voorzien van zout- en ijzerarm water. Water dat nodig is voor de daar aanwezige bollenteelt, tuinbouw en specifieke teelten in de akkerbouw. De verwachting is dat de hevels in 2019 gereed zijn.

Duurzaam

Door de nieuwe robuuste hevels en meetsysteem voor de waterkwaliteit, kan het waterschap het water slim/efficiƫnt het gebied inlaten. Met zo min mogelijk energie kan het ingelaten water ook weer uit de polder worden gemaald. Het water wordt alleen ingelaten wanneer het EC (o.m. zoutgehalte) te hoog is.

Om het water uit het IJsselmeer goed over het gebied te verdelen, zijn een paar aanpassingen in het watersysteem nodig. Zo wordt een duiker aangepast waarna die tijdelijk af te sluiten is.

 

Het aangevoerde zout- en ijzerarme water wordt door een gesloten ingegraven leiding vanaf het IJsselmeer naar de Westermeertocht het gebied in geleid. Hevel 1 (dikke blauwe lijn) bedient de Steenbank- en Ankertocht. Hevel 2 bedient de Espeler- en Onderduikerstocht.

In het gebied zijn op vier plaatsen EC-meters gemonteerd die continue de zout- en ijzerwaardes in het water monitoren. Het gehele systeem wordt aangesloten op het automatische besturingsysteem van Waterschap Zuiderzeeland. De opzichter kan daardoor het watersysteem optimaal regelen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen