Ook kanonnen aan boord scheepswrak Rutten

Foto: RUG

Bij de opgravingen van het vroeg achttiende-eeuws koopvaardijschip langs de Hopweg in Rutten, zijn nu ook kanonnen blootgelegd. Nog volledig intact en schietklaar.

Twee jaar geleden stuitte de grondeigenaar tijdens ploegwerkzaamheden op het scheepswrak. Een onderzoeksteam van het IFMAF (International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland), waarbij de Rijksuniversiteit van Groningen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Nieuw Land Erfgoedcentrum, gemeente Lelystad en de Archeologische Werkgroep Nederland, afdeling Flevoland betrokken zijn, is er in oktober van dat jaar een verkennend onderzoek uitgevoerd. Duidelijk was toen al dat het om een ongekend groot schip ging, van zo’n 30 tot 35 meter.

De vondst verraste de archeologen, omdat men er vanuit ging dat de voormalige Zuiderzee te ondiep was voor dergelijk grote schepen. “Dat het schip op grotere zeeën voer blijkt bijvoorbeeld uit de dubbele laag om het schip om het hout te beschermen tegen het zoute water, paalworm en zeepokken”, aldus flevolanderfgoed.nl 

In opdracht van gemeente Noordoostpolder zijn archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen begin juni 2018 met de opgraving van het schip gestart.

Voor meer informatie: Opgraving vroeg 18e-eeuws scheepswrak bij Rutten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen