Zeldzame parelmoervlinder in Kuinderbos

Veldparelmoervlinder
Veldparelmoervlinder
Foto: Kars Veiling, Vlinderstichting

Gerard Eggens uit Emmeloord, vrijwilliger van Staatsbosbeheer heeft in het Kuinderbos de zeldzame veldparelmoervlinder aangetroffen.

Vijf jaar geleden is er in Schansveld-noord een natuurontwikkelingsproject geweest van de provincie Flevoland. In het toenmalige grasland is een kreek uitgegraven en zijn diverse poelen aangelegd. Op meerdere plaatsen is het maaiveld verlaagd met circa 15 cm en zijn er in de bermsloot natuurvriendelijke oevers aangelegd.

De vrijgekomen grond is gebruikt om eng reliëf in het veld aan te brengen. Door op de vegetatie mozaïekbeheer toe te passen is ook in de plantengroei variatie aangebracht. Grofweg is het 19 hectare grote veld in drie delen verdeeld en grazen er op een extensieve wijze biologische koeien, paarden en schapen. Zo ontstaat er een vegetatie die uitermate geschikt is voor vlinders en libellen.

In het Schansveld leeft de grootste populatie bruine zandoogjes van Flevoland en komt ook de zeldzame argusvlinder voor en de typische graslandvlinders als zwartspriet dikkopje en groot dikkopje. In de bosranden vind je het bont zandoogje en in de buurt van brandnetels zetten dagpauwogen en kleine vossen graag hun eitjes af.

De veldparelmoervlinder is een zeldzame vlinder die in ons land nog voorkomt in Limburg en een klein deel van Brabant. Deze zwerver blijkt een fijnproever, want van de 48000 duizend ha Noordoostpolder vindt hij juist het meest geschikte stukje polder.

Kars Veling van de Vlinderstichting reageert: “Wat geweldig, jongens! Ook die is weer op een plek waarvan je kan verwachten dat hij zich kan voortplanten.” De veldparelmoervlinder leeft namelijk in droge licht beweide graslanden met mozaïeken van lage begroeiing. De rupsen leven van verschillende soorten weegbree, die veel voorkomen in het Schansveld.

Staatsbosbeheer hoopt dat er in het kader van nieuwe natuur nog middelen beschikbaar zijn voor een reserveproject om ooit “Schansveld-zuid” ook om te kunnen zetten in natuur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen