Nieuwe burgemeester moet ‘de boer op’ met Noordoostpolder

Ellen Lindenbergh biedt de profielschets voor een nieuwe burgemeester aan Leen Verbeek aan.
Ellen Lindenbergh biedt de profielschets voor een nieuwe burgemeester aan Leen Verbeek aan.
Foto: Erik Driessen

In een speciale vergadering op 29 mei besprak de gemeenteraad met de commissaris van de Koning, Leen Verbeek, welk type burgemeester de gemeente Noordoostpolder nodig heeft.

Meer dan achthonderd polderbewoners hebben via een burgerpeiling meegedacht over de profielschets van de nieuwe burgemeester van de Noordoostpolder. Dat vertelde voorzitter Ellen Lindenbergh van de vertrouwenscommissie dinsdagavond in de gemeenteraad. Zij overhandigde daarin de profielschets aan commissaris van de Koning Leen Verbeek.

Buiten de burgerpeiling brainstormde de vertrouwenscommissie zelf over de eisen aan een nieuwe burgemeester, sprak met veel betrokkenen en las 25 andere profielschetsen. Daaruit is ‘Maak toekomst met de Noordoostpolder’ ontstaan.

Naast vijf standaardcompetenties, zoals integer, onafhankelijk en stressbestendig zijn, moet de burgemeester een behoorlijke alleskunner zijn. Belangrijke uitdagingen zijn een leefbare polder voor alle generaties, een duurzame toekomst en goede bestuurlijke relaties met omringende provincies en gemeenten.

Ambassadeur van de polder

“Buiten dat moet de burgemeester een ambassadeur van de polder zijn. Iemand die de boer opgaat voor en toekomst maakt met de Noordoostpolder”, aldus Lindenbergh. In de profielschets staat dat de gemeente graag meer mensen wil laten genieten van het polderlandschap, of dat nou recreanten, toeristen of nieuwe inwoners zijn. Kwaliteit is bij de zoektocht belangrijker dan sekse, achtergrond of politieke voorkeur, meldde Lindenbergh ook nog.

Verbeek wijst er op dat de functie van burgemeester de afgelopen jaren is veranderd. ‘Integriteit, calamiteit en openbare orde’ zijn belangrijker dan ooit. De commissaris roept de commissie op om alleen met kandidaten in zee te gaan die bij die onderwerpen van wanten weten.

“Als ik twijfel of een kandidaat daarvoor te weinig bagage heeft, zal ik de vertrouwenscommissie expliciet vragen om op deze onderwerpen nogmaals te toetsen”, aldus Verbeek.

De provinciebestuurder wijst Lindenbergh op haar ‘serieuze taak’ en verwijst daarbij naar procedures elders in het land die zijn ‘ontspoord’, bijvoorbeeld omdat commissieleden lekten naar de pers.

Waarnemend burgemeester

Verbeek meldde tenslotte dat hij begin september een waarnemend burgemeester hoopt aan te stellen. Die volgt dan tijdelijk Aucke van der Werff op, die onlangs meldde dat hij per 1 oktober stopt als burgemeester.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen