Raven met jongen in het Kuinderbos

Foto: Pixabay.com

De zeldzame raaf heeft het Kuinderbos uitgezocht om zich voort te planten. Zondag 29 april heeft het roofvogelteam het nest geïnspecteerd. Er zijn twee jongen.

De raaf was in Nederland uitgestorven. In de jaren ’70 is er een paartje uitgezet en inmiddels zijn er zo’n 150 broedparen. Voor het eerst heeft een koppel het Kuinderbos uitgezocht om te broeden.

Boswachter Florian Bijmold van Staatsbosbeheer heeft de broedende raaf gevonden. Raven starten al vroeg met broeden en hebben nu al jongen. De boswachters hadden al langere tijd het vermoeden dat er raven aan het broeden waren. Al maanden zijn ze roepend gehoord. Raven zijn zeer slimme vogels en het nest hadden ze dan ook goed verstopt.

Volwassen bos

Met de komst van de das in 2017 en nu de raaf ontwikkelt het Kuinderbos zich verder naar een oud bos en neemt de biodiversiteit  toe. Beide diersoorten houden van gevarieerde bossen. Daar wordt door Staatsbosbeheer hard aan gewerkt door middel van bosrandenbeheer.

Dood staand en liggend hout trekt veel insecten aan. Bij het herbebossen worden zoete kersen, tamme kastanjes, eiken, beuken en lindes aangeplant. Allemaal bomen die veel zaden op gaan leveren.

Nu het bos langzaam volwassen wordt hoopt de boswachter de komende jaren op broedgevallen van de groene en zwarte specht en de komst van de kleine ijsvogelvlinder.

Dood doet leven

Raven eten zaden, insecten en vruchten, maar aas van kadavers is ook erg belangrijk. Ook op de ‘dood doet leven’-plek in het Kuinderbos zijn sporen van foeragerende raven gevonden. Ze pikken vaak als eerste de ogen van een dood dier eruit omdat het zachte delen zijn en als de ontbinding vordert kunnen ze er met hun sterke snavel ook stukjes vlees afhalen.

Zelf de dood doet leven plek bezoeken kan door de wandelroute bij de oude haven van Kuinre te bewandelen. Recent zijn er een dode ree, zilverreiger en een ringslang neergelegd die verkeerslachtoffer zijn geworden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen