Meer subsidie ‘Niet-productieve investeringen water’

provinciehuis Flevoland
provinciehuis Flevoland
Foto: mhpublicaties.nl

Gedeputeerde Staten van provincie Flevoland hebben besloten het subsidieplafond voor de maatregel ‘Niet-productieve investeringen water’ te verhogen van 1 miljoen naar 2 miljoen euro.

De reden daarvoor is dat het aantal goede subsidieaanvragen dat in de openstellingsperiode voor deze regeling (van 16 oktober tot en met 10 december 2017) is binnengekomen, ver boven verwachting was. 

Effect op waterkwaliteit

Maar liefst 35 subsidieaanvragen zijn er binnen gekomen voor het investeren in de (her-)inrichting, transformatie en het beheer van het watersysteem voor de landbouw-, water- en klimaatdoelen.

De daarin voorgestelde investeringen moeten een bewezen direct of indirect effect op de waterkwaliteit hebben en een directe link hebben met de landbouw, maar mogen geen aanmerkelijke stijging van de waarde of rentabiliteit van een (agrarisch of anderszins) bedrijf tot gevolg hebben (niet-productief). Bij de eerste beoordeling van de ingediende aanvragen is gebleken dat het een groot deel ervan aan deze criteria voldoet.

Ruime overstijging  subsidieplafond 

Het aangevraagde subsidiebedrag moest tenminste 20.000 euro bedragen, er is geen bovengrens vastgesteld. Het totaalbedrag van de aangevraagde subsidies blijkt het door de provincie ingestelde subsidieplafond van 1.000.000 euro ruim te overschrijden.

In plaats van het afwijzen van goede subsidieaanvragen heeft de provincie ervoor gekozen het subsidieplafond te verhogen, zodat er op korte meer Europese middelen beschikbaar zijn voor de agrarische sector om bij te dragen aan het behalen van de Europese doelstellingen op het gebied van waterkwaliteit.

Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma

De regeling ‘Niet-productieve investeringen water’ maakt deel uit van het Europese plattelandsontwikkelingsprogramma POP3. Subsidieregelingen die daaronder vallen worden volgens het tenderprincipe opengesteld. Dat betekent dat de aanvragen pas na afloop van de openstellingsperiode worden verzameld en beoordeeld.

Aanvragen die voldoen aan de basiscriteria van de subsidieregeling worden voorzien van scores en een rangorde. Het best scorende projectidee komt het eerst in aanmerking voor subsidie, daarna de tweede uit de rangorde, etc., totdat het subsidieplafond is bereikt. Het tenderprincipe zorgt ervoor dat het subsidiegeld terecht komt bij de beste projectideeën.

Meer informatie over de Flevolandse uitvoering van het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma is te vinden op www.flevoland.nl/POP3

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen