Netwerk AED’s door heel Noordoostpolder

Toen de gemeente medio februari AED’s beschikbaar stelde voor het buitengebied, deed Hillie de Jong een oproep via de buurtmail. De buurt reageerde enthousiast en betrokken.

Hillie de Jong woont aan de Schansweg onder Luttelgeest. Ze is al dertig jaar collectant voor de Hartstichting en is AED-vrijwilliger. “Toen ik die oproep van de gemeente las in de krant, heb ik meteen gebeld voor meer informatie.”

De gemeente had twintig AED’s in gemeentelijke gebouwen vervangen. Op advies van Ria Willems, coördinator in Noordoostpolder van de Hartstichting, werden de vervangen AED’s gereviseerd en beschikbaar gesteld aan bewoners en buurtverenigingen in het buitengebied.

De AED’s gaan nog zeker tien jaar mee. De gemeente leverde de AED’s met een verwarmde buitenkast en een onderhoudscontract voor een jaar. Voorwaarde is dat de AED’s worden aangemeld bij Hartslagnu.nl. 

Centraal gelegen

De vraag was niet of De Jong op het aanbod zou ingaan, maar waar de AED zou moeten hangen. “Hier bij ons thuis ophangen, vonden we niet praktisch. Zoiets moet je voor de hele buurt aanschaffen en wij wonen niet centraal.”

Ze deed daarom een oproep via de buurtmail: “We kunnen een AED krijgen, maar dan moeten we ook zorgen dat er mensen zijn die ‘m kunnen bedienen. Wie kan dat?” Ze kreeg meteen drie reacties en wat later meldde zich een vierde. En weer anderen dachten mee en boden diensten aan.

“De eigenaars van De Wipkip hebben een zaal ter beschikking gesteld voor een reanimatiecursus. En installatiebedrijf Schijf aan de Kuinderweg heeft aangeboden de AED aan de gevel te hangen. Het bedrijf ligt centraal in de buurt en het terrein is in het donker altijd verlicht.”

‘Hartveilige’ buurt

Binnen korte tijd meldden zich ook acht buurtbewoners voor een reanimatiecursus. “Binnen een straal van zo’n anderhalve kilometer rond de AED zijn we hier straks met twaalf mensen die ‘m kunnen bedienen en zich aangemeld hebben bij Hartslagnu.nl. Dan zijn we een redelijk hartveilige buurt.”

In het onderhoudscontract ligt opgesloten dat de AED na gebruik binnen zes uur wordt nagekeken en gereedgemaakt voor nieuw gebruik. Na een jaar moet de buurt zelf het onderhoudscontract betalen en na tien jaar moet er een spaarpotje zijn om het toestel te vervangen. De Jong verwacht niet dat dat problemen gaat geven. “De bereidheid en betrokkenheid zijn hier groot.”

Behoefte aan burgerhulpverleners

Anderhalve maand na de oproep van de gemeente hangen de twintig AED’s strategisch verspreid door het buitengebied. Meer dan één oproep was er niet nodig, want bijna het dubbele aantal bewoners meldden zich aan.

Bij de uitgifte zei Cees Verdam, directeur publieke gezondheid GGD Flevoland: “Dit is een voorbeeld voor de rest van Flevoland”. Maar dat is nog geen reden om achterover te leunen, want er blijft behoefte aan AED-vrijwllligers.

“Ruim 750 burgerhulpverleners lijkt veel, maar er is nog dringend behoefte aan meer vrijwilligers. Zeker in het buitengebied”, stelt de gemeente. “Burgerhulpverleners zijn vaak sneller bij het slachtoffer dan de hulpdiensten en zijn daarom het belangrijkste in de alarmfase.”  

tekst: Margé Hof

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen