Eetbare bessenstruiken in bos Sportlaan Emmeloord

Foto: Aeres

Studenten van de mbo-opleiding toegepaste biologie planten in maart vruchtdragende stuiken, zoals rooibes, witte bes, zwarte bes, blauwe bes, kruisbes en moerbei in het bos aan de Sportlaan in Emmeloord.

Dit wordt gerealiseerd in samenwerking met het bestuur van het IVN en de gemeente Noordoostpolder. In het bos worden door essentakziekte aangetaste bomen verwijderd. Daarvoor in de plaats realiseren de studenten een stukje Permacultuur. De bedoeling is dat iedereen die op de Sportlaan loopt, fiets of rijdt, kan genieten van de kleuren van deze struiken.

Beroepen in relatie tot natuur

Toegepaste Biologie wordt aangeboden door Aeres MBO Emmeloord. Deze praktische niveau 4 opleiding leidt breed op voor beroepen in relatie tot natuur. Denk aan organisaties als de vogelbescherming, Staatsbosbeheer, campingterreinen, adviesbureaus en gemeenten. Leerlingen van Emmeloord komen ook veel terecht in de periferie van de agrarische sector, bijvoorbeeld de veredeling.

Permacultuur onderdeel van de opleiding

Onderdeel van de opleiding is Stadslandbouw en Permacultuur. Permacultuur gaat over het ontwerpen van een duurzame leefomgeving. Hoe kun je op duurzame wijze voorzien in de algemene behoefte aan voedsel, drinkwater, energie en (zelfs) sociale verbinding?

Permacultuur is kort gezegd, werken met de natuur mee, waarbij de uitdaging is om voorzieningen te ontwerpen die zo goed mogelijk aansluiten op de natuur. De eetbare Sportlaan is hier van een prachtig voorbeeld

Onderzoek in het bos

Twee keer per week zijn alle studenten te vinden in het gebouw van IVN Noordoostpolder. Hier krijgen ze les én werken ze zelfstandig aan opdrachten. Het gebouw staat midden in het bos aan de Sportlaan in Emmeloord.

De locatie biedt volop mogelijkheden om onderzoek te doen in de natuur. Zo is er een onderzoek gestart naar de aanwezige insecten in het Emmelerbos. In het voorjaar start een aantal leerlingen met een broedvogelinventarisatie. Andere leerlingen houden zich bezig met bodem en het verschil in vegetatielagen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen