Volop belangstelling workshops tegen voedselverspilling

Foto: Pexels.com

De Voedselpioniers verzorgen op verzoek van de gemeente workshops tegen voedselverspilling. De belangstelling is groot.

De workshops worden gegeven bij StudioTeGast in Creil door de voedselpioniers Roelfien Wuestenenk en Truus Vlaming. Na een inleiding gaan de deelnemers in twee groepen de keuken in. Daar wordt bijvoorbeeld een soepje gemaakt van seizoensgroenten zoals rode bieten, knolselderij, pastinaak of wortel. Ook staan er geroosterde wintergroentes uit de oven of een curry van de koude grond op het programma.

Bij het thema restverwerking staan er aardappelkroketjes met zelfgemaakte mayonaise op het menu. Maar restjes voedsel zijn ook eenvoudig te verwerken in een gevulde omelet. Een ander thema is koken zonder pakjes of zakjes waarbij het gebruik van verse en gedroogde kruiden centraal staat.

Doel is om de deelnemers bewust te maken van het verschil in smaak, zodat ze zelf ook geïnspireerd raken om op die manier aan de slag te gaan. De workshops worden afgesloten met een proeverij, waarbij de koks hun gerechtjes smaakvol presenteren en toelichten hoe ze zijn gemaakt. Tussendoor is er gelegenheid om de boekentafel te bekijken en ervaringen uit te wisselen.

Afgelopen jaar bleek uit onderzoek dat 18 procent van het restafval in de Noordoostpolder bestaat uit voedsel. Uit landelijke cijfers blijkt dat we thuis gemiddeld 45 kilo voedsel per persoon per jaar weggooien. Dat betekent dat we jaarlijks in Nederland voor een bedrag van 2.5 miljard euro aan voedsel verspillen.

Doel van de workshops is dan ook deelnemers te inspireren om bewust te kopen, koken en bewaren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen