Petitie voor multicultureel bruin café in Emmeloord

Maria en Anna van Veen.
Maria en Anna van Veen.
Foto: eigen foto

Meije van Veen, Maria Drogt en Anna van Veen uit Emmeloord willen een multicultureel ‘bruin café’ beginnen in Emmeloord. Om de politiek mee te krijgen zijn ze online een petitie gestart.

Van Veen wil een café openen waar letterlijk voor iedereen de deur wordt opengehouden, ongeacht iemands huidskleur, nationaliteit, lichamelijke of geestelijke beperking, leeftijd of seksuele geaardheid. „Natuurlijk geldt dat voor iedere horecagelegenheid”, laat Meije van Veen er meteen op volgen, „maar voor de mensen die het aangaat voelt het niet zo”.

Café met een sociaal gezicht

„Ze willen niet in een hokje geplaatst worden en hebben geen behoefte aan een café voor een bepaalde doelgroep”, weet Van Veen uit vertrouwelijke gesprekken. „Wat ze wel willen is een café met een sociaal gezicht. Waar zonder te vragen de deur voor je wordt opengehouden als je niet meer zo goed ter been bent, waar je uit de kast durft te komen en waar iedereen je accepteert zoals je bent.”

Van Veen heeft een te koop staande locatie in het centrum van Emmeloord op het oog om zijn multicultureel bruin café in te openen. Maar tijdens oriënterende gesprekken op het gemeentehuis ontmoette hij – naar eigen zeggen – geen enthousiasme.

Onder andere omdat de gemeente nieuw te openen horeca wil concentreren rond het nieuw te ontwikkelen horecaplein. Van Veen ziet daar voor zichzelf geen toekomst. „Het kan nog wel jaren duren voordat dat van de grond komt. Bovendien is die horeca gericht op dagopening, maar wij willen een café waar je ook ’s avonds na elven nog wat kunt eten, waar je tot vier uur ’s nachts terecht kunt.”

Handtekeningenactie bruin café

Als de ondernemers met hun plannen naar de raadsfracties stappen, wil ze het overtuigende bewijs kunnen overleggen dat dit ook is wat een aanzienlijk deel van de bevolking wil. Zij zijn daarom een online handtekeningenactie gestart.

Iedereen die een multicultureel bruin café in Emmeloord een warm hart toedraagt, wordt gevraagd de petitie te ondertekenen en het nieuws zoveel mogelijk te delen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen