Noordoostpolder proeftuin landbouwinnovaties

Robotgestuurde lichte machines om de bodem te ontzien.
Robotgestuurde lichte machines om de bodem te ontzien.
Foto: @Marcel van der Voort

Noordoostpolder is een proeftuin voor landbouwinnovaties. Onder de nieuwe naam ‘Future Food Production’ worden losse initiatieven gestimuleerd, verbonden en gepromoot.

Flevoland is hét gebied waar innovatieve landbouwconcepten ontstaan en worden toegepast. Wethouder Wijnants van gemeente Noordoostpolder: “Die positie willen we graag behouden. In onze polder, die aanvankelijk aangelegd is om de Nederlandse bevolking van eten te voorzien, vinden nu fantastische innovaties plaats. Lichte machines die de bodemstructuur beschermen, de inzet van satellietdata, zelfrijdende machines, drones en slimme bewaartechnieken zijn van die vooruitstrevende ontwikkelingen”.

Onder de nieuwe naam ‘Future Food Production’ gaat de gemeente samen met Rabobank, Flynth, OMFL, WUR PPO en ondernemers losse initiatieven stimuleren, verbinden en beter in de etalage zetten. ,,De Noordoostpolder is een proeftuin voor innovatieve landbouwconcepten en moet de bakermat blijven voor de voedselproductie van de toekomst.”

Versterken agrarische sector

Het versterken van de agrarische sector in Flevoland gebeurt op meerdere manieren. Zo is het Agrofoodcluster actief voor ondernemers in de open teelten, wordt er vanuit het economische programma van Provincie Flevoland samengewerkt via een experttafel Agri & Food en zijn er allerlei ondernemers die individueel of in kleinere groepen werken aan innovaties. Gemeente Noordoostpolder ondersteunt en verbindt deze verschillende organisaties en projecten. ,,Dat kunnen we onder andere doen via het Pioniersfonds”, aldus wethouder Hans Wijnants.

Innovaties stimuleren

Om aan de ontwikkeling van ‘Future Food Production’ bij te dragen en innovaties in de landbouw te stimuleren is de Stichting ‘Future Food Production’ onlangs opgericht. Auke Hoefnagel, directeur van Flynth Emmeloord: ,,De stichting wil een verbindende en coördinerende rol spelen voor alle initiatieven die er gaande zijn.” De stichting is op zoek naar nieuwe, landbouwconcepten die meer duurzaam zijn en toch een goed verdienmodel voor de ondernemer geven.

De stichting gaat werken vanuit het Agrofoodcluster. De gemeente Noordoostpolder ondersteunt het initiatief met een subsidie van € 10.000. De stichting heeft in januari een subsidieaanvraag gedaan voor Europese ondersteuning, om zo een robuust innovatiefonds te maken. In de loop van 2018 wordt duidelijk of deze aanvraag wordt gehonoreerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen