VerhalenArk aan steiger werkhaven Urk

De VerhalenArk, die woensdag 3 januari op drift raakte in de haven van Urk, is donderdag veilig aan de ketting gelegd in de werkhaven. Vrijdag is de vernielde steiger opgeruimd.

De VerhalenArk, de Ark van Noach, lag sinds 25 november 2017 afgemeerd op de hoek van de Staversekade, achter de dijk langs het Urkerstrand. Wind vanaf het IJsselmeer had daar echter vrij spel op de kolos van 70 meter lang, 10 meter breed en 13 meter hoog.

Op 9 december waaide het al eens dermate hard dat een van de touwen een bolder met beton en al uit de kade rukte. Met de storm van 3 januari lag de ark vast aan een hele rij bolders. De wind was echter zo krachtig dat – volgens een omstander – zelfs een stalen kabel waarmee de ark vastlag, knapte. ,,En toen was er geen houden meer aan.”

De ark lag evenwijdig aan de steigers van de Dormakade in de Nieuwehaven. Toen de ark aan het begin van de middag lossloeg dreef het dan ook zijwaarts tegen de eerste steiger en de daaraan gelegen plezierboten aan. Volgens een woordvoerster van de gemeente raakten tien boten beschadigd ,,en een paar boten zijn op het oog total loss”. De steiger werd volledig gesloopt.

Door de hevige windstoten was het voor de brandweer nog lastig het schip onder controle te krijgen. Donderdagmiddag is de ark naar de werkhaven verplaatst en aan de Burgemeester Schipperkade aan de ketting gelegd.

De ark is nauwelijks beschadigd en is weer opengesteld voor het publiek. Mocht het weer gaan stormen vanaf het IJsselmeer dan wordt de ark tegen de kade gedrukt in plaats van er vanaf.

Vrijdag is de beschadigde drijvende steiger geborgen.

Zie ook: Ark van Noach richt ravage aan in haven Urk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen