Aeres mbo Emmeloord geplaatst voor halve finale Skills tuinaanleg

Foto: Aeres Emmeloord

Aeres MBO Emmeloord heeft zich tijdens de Aeres Skills gekwalificeerd voor de halve finale van regiowedstrijden Skills Tuinaanleg in Hardenberg. Ze lieten Aeres Almere, Nijkerk en Velp achter zich.

Het team van Emmeloord bestaat uit Rick ter Schure en Per Rienks. Rick en Per zijn beide eerstejaars mbo Groene Ruimte. De beste vier teams tijdens de 4 voorronden plaatsen zich voor de landelijke finale in de Brabanthallen in Den Bosch.

Per en Rick zien zichzelf al in de finale staan. Vorig jaar stonden beide al in de finale voor de vakwedstrijden van vmbo. Het succes van toen hopen ze nu te overtreffen. Beide zijn maar wat trots dat ze meedoen. ,,Het is superleuk zo’n brede vakkennis op te doen en het staat goed op ons cv.”

Wat zijn de Skills

Tijdens de verschillende wedstrijden leggen leerlingen jonger dan 22 jaar een tuin aan, die moet voldoen aan vooraf gestelde criteria. De tuinen zijn elk 4 bij 4 meter en worden binnen een tijdsbestek van 20 uur aangelegd. Het ontwerp van de wedstrijdtuin 2018 is gebaseerd op het afvoeren van water, de ontharding van de tuinen in steden en de zorg voor een groenere, natuurlijkere tuin.

De gestapelde houten keerwand zorgt op termijn voor een natuurlijke schuilplek voor kleine zoogdieren, insecten en amfibieën. De beplanting krijgt een naturalistisch karakter en mag zich uitzaaien in de bestrating van klinkers. De open structuur zorgt voor een goede drainage.

De jury beoordeelt de tuinen op vaktechnisch gebied aan de hand van objectieve en subjectieve beoordelingscriteria. Hierdoor zijn de wedstrijden van een hoog niveau en meten zij zich met zowel de Europese als de internationale standaard.

Instroom jongeren in het vak

De hoveniersbranche heeft grote behoefte aan instroom van jongeren in het vak. Om die reden organiseert Branchevereniging VHG, in samenwerking met de Agrarische Onderwijs Centra, de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg.

Het doel van deze wedstrijd is het hoveniersvak in de spotlights te zetten en jongeren te laten zien dat het vak van hovenier een veelzijdig en interessant beroep is.

VHG Branchevereniging ondernemers in het Groen

De organisatie van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg is in handen van VHG, de branchevereniging van ondernemers in het groen, in samenwerking met de deelnemende AOC’s. Het ministerie van Economische Zaken, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt, AOC-Raad en WorldSkills Netherlands maken deze wedstrijden mede mogelijk en dragen deze een warm hart toe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen