Razziapad Kuinderbos in beton gegoten

Foto: Commons Wikimedia

Het schelpenpad Het Razziapad in het Kuinderbos wordt een betonnen fietspad. Als het werk eind 2017 klaar is, zijn alle fietspaden in het bos van beton.

Het bestaande schelpenpad begint ernstige gebreken te vertonen. De schelpenlaag is versleten, boomwortels dringen erdoor en op sommige plekken is het meer zand dan schelpen. Met lapwerk wordt het pad befietsbaar gehouden.

Kleischelpen zijn echter steeds moeilijker verkrijgbaar en bij de winning kan waddennatuur beschadigd raken. Veiligheid staat voor Staatsbosbeheer voorop en daarom wordt het laatste deel van het veelvuldig gebruikte fietspadennet in het Kuinderbos voorzien van beton.

Geld uit verkoop onderlaag provinciaal fietspad

Dit jaar heeft Staatsbosbeheer in het Kuinderbos de ondergrond van het provinciale fietspad parallel aan de Kuinderweg verkocht aan de Provincie. Destijds heeft de provincie wel dat fietspad aangelegd maar niet de ondergrond gekocht. Dat is nu rechtgetrokken.

Met deze financiële meevaller kan Staatsbosbeheer nu het laatste deel van het omvangrijke fietspadennet in het Kuinderbos ook in beton leggen. Boswachter Harco Bergman reageert dat daarmee een lang gekoesterde wens van hem in vervulling gaat. ,,Beton is onderhoudsvrij en geeft een geweldig fietsplezier.””

Het fietspad kan ‘slechts’ anderhalve meter breed worden. Aan één kant ligt een greppel en aan de andere kant ligt een mooie beukenlaan.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Hellinga uit Steenwijk en moeten eind 2017 gereed zijn. Ter plaatse zal het pad tijdens en tot weken na de aanleg zijn afgesloten voor fietsers. Het beton heeft tijd nodig om uit te harden. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen