PATS maakt fotoalbum Wellington R1757 compleet

PATS' 'Pandora Box'
PATS' 'Pandora Box'
Foto: PATS

Waar veel documentatie van gevallen vliegeniers in WOII beperkt blijft tot namen, wil Teunis Schuurman uit Vollenhove er ook de gezichten bij hebben. Deze maand kon hij de bemanning van de Wellington R1757 compleet maken.

PATS

Schuurman, alias PATS (Per Adres Teun Schuurman), heeft in een gebied van ‘50×50 mi’ (mi = Engelse mijl = 1,6 km) rondom zijn woonplaats gecrashte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog aangevinkt.

Zijn zoektocht begon na een mailtje op 31 maart 2006 van Brenda Gibbs uit Canada. Zij was hem op het spoor gekomen door op het internet naar Vollenhove te zoeken, waarna ze op de website van zijn bedrijf PATS Graphics Design terechtkwam.

Gibbs vroeg Schuurman of hij haar op 25 april 2006 mee wilde nemen naar het graf van haar oom Jack Edward Gibbs op de Vollenhoofse begraafplaats. In de weken voorafgaand aan haar komst verzamelde Schuurman allerlei informatie over de vliegtuigcrash waarbij Gibbs om het leven was gekomen.

,,Dat was de aanleiding’’, zegt Schuurman, „sindsdien heb ik gegevens van 329 gecrashte vliegtuigen en de bemanning achterhaald en gedocumenteerd’’.

Een teller op zijn site teunispats.nl houdt het aantal onderzoeksdagen bij. Inmiddels heeft hij er ruim 4.000 dagen op zitten en heeft hij het aantal webpagina’s met feitenmateriaal doen groeien tot meer dan 3.000. En nog steeds is het eind niet in zicht: „Ik heb nog 136 crashes op mijn lijstje staan”.

Wellington R1757

Schuurman is pas echt tevreden als hij het plaatje rond kan krijgen met foto’s van de bemanning. De Wellington R1757 was op 12 oktober 1941 op weg naar Bremen toen het vliegtuig ter hoogte van de Baarloseweg werd neergeschoten. Vijf van de zes bemanningsleden overleefden de crash niet. Het lukte Schuurman van vijf bemanningsleden fotootjes te achterhalen, maar niet van William H.S. Byers.

„Die hoop had ik al opgegeven tot ik gebeld werd door Jan Meurs uit Creil.” Hij bezat een doosje van wijlen zijn vader Cor Meurs. Hierin zat correspondentie uit 1945 en ’46 met familie van de omgekomen bemanningsleden én met een foto van Byers!

„Dat sigarendoosje is een ware ‘Pandora Box’! Jan heeft het mij gegeven met de opmerking: ‘Bij jou is het in goede handen’. Als onderzoeker spring je dan een gat in de lucht”, aldus PATS.

Meer informatie:

465 crashes in een gebied van 50x50mi

index file voor  WELLINGTON Mk.Ic – R1757

kennismaking met Brenda Gibbs

folders ‘Namen en gezichten’

Teunis Schuurman is oud-medewerker van het voormalig Waterloopkundig Laboratorium in Marknesse. Bekijk hier zijn ‘scrapbook’.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen