Zeldzame argusvlinder in het Kuinderbos

De argusvlinder werd 23 keer aangetroffen
De argusvlinder werd 23 keer aangetroffen
Foto: Kim Huskens

Staatsbosbeheer en De Vlinderstichting organiseerden zondag voor de tweede keer een grote vlindertelling om van het Kuinderbos de “grootste wilde vlindertuin van Nederland” te maken.

Zeldzame argusvlinder

Met als doel om de vlinderstand verder in kaart te brengen en natuurlijk extra aandacht voor de vlinders te krijgen. Er werden maar liefst 1660 vlinders van 21 verschillende soorten geteld. Bijzondere soorten waren daarbij 23 argusvlinders deze zijn in Nederland zeldzaam. De top drie in het Kuinderbos bestaat uit nr. 1 bruin zandoogje met 278 stuks, nummer 2 bont zandoogje met 193 stuks en als derde dagpauwoog met 186 stuks

100 vrijwilligers

Dankzij bijna 100 vrijwilligers was het mogelijk om deze omvangrijke telling uit te voeren in het Kuinderbos van Staatsbosbeheer. Nadat Kars Veling van de Vlinderstichting uitgelegd had waaraan je de vlindersoorten van het Kuinderbos kunt herkennen, gingen zij in groepjes op pad om verspreid over 30 telroutes in het hele Kuinderbos vlinders te tellen.

Ervaren vlinderaars

Er waren zeer ervaren “vlinderaars” bij, maar ook mensen die nog geen vlinderervaring hadden en het gewoon erg interessant vonden.
Elk groepje telde een uur lang alle vlinders die ze op hun telroute tegenkwamen. Nadat iedereen terug was van zijn telronde, kon men even bijkomen bij een knapperend kampvuur.

Telgegevens verzamelen

Ondertussen werden alle telgegevens verzameld, zodat de vrijwilligers naar huis konden met de resultaten van hun telling vandaag.
Boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer ziet dit als een mooie afsluiting van de landelijke tuinvlindertelling, die dit weekend plaats vond.

Bijgevoegde foto’s argusvlinder, bruin zandoogje en landkaartje zijn gemaakt door Kim Huskens.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen