Theehuis Emmeloord drijft op vrijwilligers

Foto: jannetteweultjes.nl

De begraafplaats in Emmeloord is een drukbezochte plek. Veel mensen die naar de begraafplaats gaan, vinden het prettig om even op een bankje te zitten en te praten.

Tot bijna 5 jaar geleden was het aantal bankjes vaak niet genoeg voor het aantal bezoekers en bij minder goed weer bood de begraafplaats nauwelijks plek om te schuilen. Ook was er geen gelegenheid voor een sanitaire stop.

Theehuis Emmeloord komt aan al deze behoeften tegemoet. Het wordt volledig gerund door vrijwilligers. Vanwege ziekenhuisopname van een aantal van hen zoekt het Theehuis uitbreiding van haar team.

Het Theehuis bevindt zich op de begraafplaats in een zijvleugel van het Westerhuis. Door de warme inrichting doet het denken aan een huiskamer. Er hangen prachtige schilderijen van lokale kunstenaars en ook staat er soms andere kunst.

Riet van der Kooy en Bert van der Kamp zijn als vrijwilliger betrokken bij het Theehuis. Riet doet dit werk al sinds de start en Bert begon een paar maanden later.

Bert vertelt over het werk: ,,Het is leuk om als vrijwilliger in het Theehuis klaar te staan voor bezoekers van de begraafplaats. Soms zijn mensen er jarenlang niet geweest en weten ze niet waar hun geliefde ligt begraven. Wij maken ze dan graag wegwijs. Veel mensen drinken hier een kopje koffie of thee of maken gebruik van het toilet. Ook zijn er mensen die voor de kunst binnen komen. Het Theehuis voorziet echt in een behoefte”.

Riet vult hem aan: ,,Bepaalde mensen lopen hier met regelmaat binnen. Op zondag komt er bijvoorbeeld een vaste groep bezoekers. Deze mensen kennen elkaar intussen al jaren. Nadat ze naar de kerk zijn geweest, bezoeken ze de begraafplaats en drinken daarna samen koffie bij ons. Ze leven met elkaar mee en dat is mooi om te zien. Ook wij bouwen een band met hen op.”

Annie Kroeze en mevrouw Dekker vinden het prettig om het Theehuis te bezoeken. Mevrouw Dekker legt uit: ,,We hebben hier aanspraak en het is gezellig om er te zijn. Bovendien breekt het de dag. Ook op speciale dagen, bijvoorbeeld de sterfdag van mijn man, is het fijn om hier te komen.”

Annie Kroeze voegt toe: ,,We praten hier over alles wat we meemaken. We hebben de dood als gemene deler, maar praten vooral over het leven.”

Vrijwilliger worden bij Theehuis Emmeloord? Kijk op www.theehuisemmeloord.nl voor meer informatie en aanmelden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen