Das na ruim drie decennia terug in Kuinderbos?

Pootafdruk das
Pootafdruk das
Foto: Florian Bijmold

Boswachter Florian Bijmold heeft zondag 5 februari verse sporen van een das gesignaleerd in het Kuinderbos. Voor het eerst sinds 36 jaar, twittert Harco Bergman.

Reden voor voorzichtige opgetogenheid bij Staatsbosbeheer, ,,want dassen passen bij een ouder wordend bos in Nederland”, zegt Bergman, ,,maar vooralsnog gaat het om een paar pootafdrukken, dus we weten niet of het om één of een paartje gaat. We gaan camera’s plaatsen en dan hopen we hem, haar of hen in beeld te krijgen.”

In 1981 dassenpaartje in Kuinderbos

Bergman kon uit de geschiedenis van het Kuinderbos opdiepen, dat er in 1981 een dassenpaar in het Kuinderbos aanwezig was. ,,Dat was een hele korte periode. Waarom ze weer verdwenen en waarheen is niet bekend, maar het was wel heel jammer, want het had inmiddels een familie kunnen zijn.”

Bergman vermoedt dat de sporen die nu gesignaleerd zijn, afkomstig zijn van een das die vanuit Friesland naar de Noordoostpolder gekomen is. ,,De dichtstbijzijnde plek waar ze voorkomen is Gaasterland en dat is hier hemelsbreed niet ver vandaan. Het Margrietkanaal was steeds een onneembare barrière, maar het kanaal is de laatste jaren diervriendelijker geworden. Vorig najaar is er een das gezien in Langelille en misschien is het dezelfde.”

Oprukken vanuit het oosten of het zuiden is volgens Bergman niet aannemelijk, omdat er dan ook waterbarrières overwonnen moeten worden. ,,Vanuit Drenthe moeten ze door de Weerribben, dat gebied is te moerassig.”

70 jaar oude Kuinderbos geschikt voor dassen

De leefomstandigheden in het 70 jaar oude Kuinderbos zijn voor een das inmiddels wel geschikt, weet Bergman. ,,Ze eten insecten, bessen en zaden uit het bos. Wat er ook aan bijdraagt is dat er in de regio weer koeien buiten lopen. Dassen keren gedroogde koeienvlaaien om, op zoek naar insecten.”

Dassen houden van zand om in te graven. ,,Daar bouwen ze hun burchten in en het zijn heel sociale dieren. Er zijn in Nederland meer dan honderd jaar oude burchten, waar meerdere families in wonen.”

Dassen zijn zindelijke dieren. ,,Ze slepen regelmatig gras in hun burchten en dat verversen ze ook weer. Dan duwen ze het oude gras in ballen de burcht uit.”

tekst: Margé Hof

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen