Kerstboom uit Kuinderbos naar hal Tweede Kamer

02 dec 2016, 11:12 Nieuws
fijnsparren cc0 wikimedia commonsjpg
Een acht meter hoge fijnspar uit het Kuinderbos wordt maandag 5 december omgezaagd. De boom is uitverkoren om in de hal van de Tweede Kamer te staan als kerstboom.
Staatsbosbeheer schenkt dit jaar voor de 21e keer een kerstboom aan de Tweede Kamer. Op vrijdag 9 december brengt Staatsbosbeheer de kerstboom naar Den Haag waar de boom wordt droog geblazen, geplaatst, geïmpregneerd en versierd.
De boom is ook dit jaar weer zorgvuldig door de boswachters van Staatsbosbeheer geselecteerd. Met een grote trailer wordt de boom vervoerd naar het centrum van Den Haag, waarna hij eventueel wordt droog geblazen en geplaatst in de centrale hal van het Tweede Kamergebouw.

Met vereende krachten wordt boom overeind gezet

De boom komt horizontaal de hal binnen en moet vervolgens rechtop komen te staan. Boswachter Jenny van Leeuwen: ,,De boom past maar net door de ingang en wordt met behulp van touwen en katrollen aan de balustrade omhooggetrokken. Gelukkig zijn er altijd aanwezigen die een handje helpen, ook journalisten, bezoekers en personeel van de Tweede Kamer''. Als de boom op zijn plek staat, wordt de boom geïmpregneerd en versierd.
Staatsbosbeheer is trots op de duurzame houtproducten die uit de Nederlandse bossen komen en plaatst deze graag eens op de voorgrond. De mooi versierde kerstboom is elk jaar weer een aandachtstrekker in de hal van de Tweede Kamer.
Zelf een kerstboom zagen in de natuur kan ook: in de Schoorlse duinen en het Kuinderbos kan men dit jaar onder begeleiding van de boswachter en tegen een kleine vergoeding zelf een kerstboom zagen. Meer informatie is beschikbaar op www.staatsbosbeheer.nl