Met maar liefst 3205 verschillende soorten dieren en planten op de teller, is het soortenteljaar 2021 in Nationaal Park
Nieuw Land (Flevoland) officieel afgerond. De eindstand is verrassend hoog, gezien de relatief jonge leeftijd van het Nationaal Park.
FLEVOLAND, 12-01-2021 - De Gelderse Poort volgt NP Nieuw Land dit jaar op en maakt een vliegende start waarbij in de eerste twee weken al duizend soorten zijn geteld.
Ruim 2800 vrijwilligers – van ‘gewone’ natuurbezoekers tot specialisten - hebben samen 3205 soorten geteld. “Het is bijzonder dat de jonge natuur van Flevoland zoveel soorten telt”, zegt Hans-Erik Kuypers, boswachter in het Nationaal Park. Hij rekende aanvankelijk op zo’n 2500 soorten, maar uiteindelijk is de mijlpaal van 3000 dik behaald. De verwachtingen voor het teljaar waren aanvankelijk niet al te hoog gespannen, omdat de rijke zeeklei van de Flevopolder doorgaans minder variatie in soorten biedt dan bijvoorbeeld duingebieden of natuurlijke rivieruiterwaarden.
Opvallende vogels
De meeste soorten zijn geteld in de groep nachtvlinders en micro’s (492 verschillende soorten), gevolgd door planten (473 soorten), kevers (317 soorten), vliegen en muggen (305 soorten) en vogels (254 soorten). De lijst wordt afgesloten met reptielen en amfibieën (7 soorten). Een opvallende waarneming was de groep flamingo’s op de Marker Wadden en de kleine klapekster. Kuypers: “Er zijn ongetwijfeld meer soorten aanwezig. Bij een herhaling van de Bioblitz over enkele jaren durf ik dan ook gemakkelijk de stelling aan dat we 3500 soorten gaan vinden.” Bekijk de
Bioblitzpagina op Waarneming.nl voor het volledige overzicht, en de vele
boswachterblogs die Hans-Erik bijhield gedurende het jaar.
Gelderse Poort mikt op vijfduizend soorten in 2022
Gelderse Poort volgt dit jaar met een eigen Bioblitz, en heeft het doel om samen met natuurliefhebbers, (amateur)biologen en waarnemers meer dan vijfduizend soorten te ontdekken. De verwachtingen zijn hooggespannen: de bodem bevat voedselrijke rivierklei, rivierduinen en stranden, wat het gebied een gigantische bron voor vele spectaculaire soorten maakt. In dit bijzondere biotoop zijn veel soorten te vinden die in de rest van het land weinig tot niet voorkomen.
Vliegende start
Hoewel het jaar pas net begonnen is, staat de teller nu al op meer dan duizend soorten. Boswachter Thijmen van Heerde ging natuurlijk al in het eerste weekend van 2022 op pad, samen met korstmoskenners Erik van Dijk, Marcel Bingley en Jeroen Veeken. “Zo vonden we op een zomereik in het Kolenbrandersbos (Millingerwaard) al achttien soorten zoals lepelschildmos, groot dooiermos, verzonken schriftmos en klein schriftmos. Tijdens onze wandeling kwamen we ook zeldzame soorten tegen zoals limoenschriftmos en groen schorssteeltje.”
Een flinke uitdaging
Toch is het spannend of de vijfduizend soorten aangetikt gaan worden. De diversiteit aan biotopen is in dit gebied namelijk relatief klein. Het is daarom uniek dat er dit jaar naar zoveel soorten gezocht gaat worden in het rivierengebied en dus een flinke uitdaging om aan de vijfduizend soorten te komen. Maar boswachter Thijmen heeft goede moed: “We organiseren dit samen met Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort en er hebben zich zoveel enthousiaste specialisten aangemeld om te helpen tellen, de reacties waren overweldigend. Het belooft een bijzonder jaar te worden.”
Het teljaar volgen of zelf meedoen?
Nieuwsgierig of Gelderse Poort inderdaad aan vijfduizend soorten gaat komen, en/of wil je meedoen? Volg de site
Soortenjaargeldersepoort.nl. Hier wordt wekelijks de tussenstand bijgehouden en worden zeldzame vondsten en mooie foto’s uitgelicht in een blog. Ook vind je er informatie over hoe je mee kunt doen. Let wel op de toegangsregels zodra je het gebied betreedt en begeef je alleen daar waar je mag komen.
Ben je een specialist in een bepaalde soortengroep en wil je meehelpen? Mail dan naar Thijmen van Heerde via
[email protected] .