Eerste kievitsei tussen de tulpen

Eerste kievitsei
Eerste kievitsei
Foto: eigen foto

Het was een kwestie van geduld, maar ook in Flevoland is deze week het eerste kievitsei gevonden. In alle Nederlandse provincies was al een eerste kievitsei gevonden, maar in Flevoland was het nog niet gelukt. Veel weidevogelbeschermers waren op zoek, maar hadden het geluk niet aan hun zijde. Totdat Karin Hakvoort 12 maart een kievit zag opvliegen uit een tulpenveld. Bingo!

LUTTELGEEST, 14-03-2024 – Karin Hakvoort vond dit eerste ei aan de Uiterdijkenweg. “Ik reed met de quad over het landpad langs een veld met tulpen en zag een “mooie” kievitsvrouw wegvliegen met verdacht gedrag”, vertelt ze enthousiast. “Ik sprong van de Quad, liep naar de plek en vond zo het eerste kievitsei van Flevoland.” Reden voor een kleine feestje bij de traditionele ‘controle’ door Landschapsbeheer en dit maal ook Natuurfonds SBNL!

Het is niet zo gek dat de gelukkige vindster oog heeft voor de weidevogels en het eerste kievitsei heeft gevonden. Karin en haar man hebben naast land aan de Uiterdijkenweg ook percelen met gras vlak bij Blankenham (Overijssel). Ze zijn zeer begaan met de weidevogels. Daarom zijn ze vorig jaar uitgeroepen tot weidevogelboer van Overijssel. In 2023 hebben ze daar ruim 65 nesten van o.a. kievit, grutto en tureluur succesvol
beschermd. En doordat ze een mooi plas-dras gebiedje hebben en veel percelen later maaien, kunnen de kuikens er voldoende voedsel en bescherming vinden om groot te worden. Ook dit jaar krijgen de weidevogels daar weer een gespreid bedje.

Met de vondst van het eerste ei luidt Landschapsbeheer de start van het weidevogelseizoen in. De weidevogelbeschermers kunnen weer op pad om nesten te zoeken en samen met de boer deze nesten te beschermen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen