Grote stijging: zilvervisjes dringen Nederlandse badkamers binnen

zilvervisje
zilvervisje
Foto: Saniweb
Het aantal meldingen van zilvervisjes in huis stijgt flink. In afgelopen december met 22% ten opzichte van vorig jaar in diezelfde maand. Vooral in de zomermaanden pieken de zoekopdrachten rondom het bestrijden van de zilvervisjes, blijkt uit onderzoek van Saniweb.
LANDELIJK, 17-01-2024 – De badkamerspecialist onderzocht de zoektermen rondom ongedierte in de badkamer. Wat blijkt: zilvervisjes zijn een opkomend probleem in Nederland. In afgelopen december werd er ruim 35.000 keer gezocht. In vergelijking met vorig jaar een stijging van 22%.
Dol op de badkamer
Han Schorfhaar van Ongediertebestrijding Schorfhaar zegt dat zilvervisjes vooral in badkamers voorkomen. “Zilvervisjes leven van vocht, dus ze zijn dol op jouw badkamer. Maar goed nieuws: zilvervisjes zijn niet gevaarlijk voor mensen. Ze zijn alleen hinderlijk. Je kunt er helaas weinig aan doen om zilvervisjes in huis te voorkomen. Dan moet je eigenlijk weer terug naar de jaren voor 1970. Naar de periode waarin we nog geen isolatie gebruikten in huis”, zegt Schorfhaar. “Zilvervisjes zijn dol op nieuwe huizen, waar de isolatie optimaal is. Doordat de isolatie zo goed is, is er minder ventilatie en blijft er te veel vocht in huis hangen.”
Tussen de oren
Schorfhaar merkt de laatste jaren ook een stijging van het aantal meldingen van zilvervisjes in huis in de herfst en winter. “Terwijl zilvervisjes niet ineens vaker voorkomen in de winter. Het zit bij de mensen vaak tussen de oren. In de zomer worden er minder meldingen gemaakt, omdat we dan minder binnen zijn. Tegen het einde van de zomer komen mensen weer meer binnen en zien ze ineens beestjes door het huis lopen.”
Kannibalen
Zilvervisjes worden bestreden door middel van een gel. “Een verbastering van een kakkerlakken gel”, legt de ongediertebestrijder uit. “In die gel zit een middel die de beestjes aantrekt en waardoor ze uiteindelijk dood gaan. Dit trekt weer andere zilvervisjes aan, want het zijn eigenlijk kannibalen. Die beestjes eten elkaar op. Op die manier kun je met één behandeling een hele populatie uitroeien.”
Voorkomen beter dan genezen
Nog geen last van zilvervisjes in huis en wil je dit zo houden? Dan heeft Schorfhaar een tip: “Zorg dat je goed ventileert, door bijvoorbeeld alle deuren en ramen tegen elkaar open te zetten. Vooral in de badkamer. Dit voorkomt voor een groot deel dat jouw badkamer ook een prooi wordt voor die vervelende zilvervisjes.”
Wil jij van zilvervisjes in je badkamer af? Kijk dan hier voor meer informatie.
Over Saniweb
Saniweb is sinds 2009 de grootste online speler van Nederland en België op het gebied van sanitaire voorzieningen. Het bedrijf, gevestigd in Waalwijk, is onderdeel van de Mandemakers Groep. Saniweb is de plek waar de klant, thuis vanaf de bank, terecht kan voor het kopen van een complete badkamer, los sanitair of tegels. Het assortiment bestaat uit A-merken zoals Grohe, Villeroy & Boch, Ben Sanitair en Geberit. Saniweb is in 2021, 2022 en 2023 uitgeroepen tot beste webwinkel van Nederland in de categorie ‘badkamer en keuken’.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen