Flevolandse teams trainen voor NK Maaien met de zeis

Teams Flevoland 2022
Teams Flevoland 2022
Foto: Landschapsbeheer Flevoland

Hoewel maaien met de zeis misschien klinkt als een bezigheid uit vervlogen tijden is het dat zeker niet. Niet alleen wordt het in kleinschalig landschapsbeheer nog actief ingezet, deze maand wordt ook het Nederlands Kampioenschap Maaien met de zeis weer georganiseerd. De teams uit Flevoland zijn al hard aan het trainen.

FLEVOLAND, 03-08-2023 – Elke week in de zomer oefent de zogenaamde ‘zeisbrigade’ ergens in Flevoland met het dames- en het herenteam. Beiden vertegenwoordigen zij Flevoland op het NK. Voor dinsdag 8 augustus is een veldje geregeld waar het gras hoog genoeg staat om te oefenen. “Volgende week gaan we weer oefenen met het synchroon maaien en zorgen we dat iedereen de goede slag te pakken heeft,” aldus Jan van Winden, lid van
het herenteam.

Oefenen is zeker nodig, want de concurrentie is ieder jaar weer stevig. Vorig jaar haalde het Flevolandse herenteam de finale, waar ze tegenover Friesland kwamen te staan. Het werd heel spannend, maar Friesland ging er op het laatst toch met de winst vandoor. Hoewel het NK Maaien met de zeis vooral wordt georganiseerd om het ambacht onder de aandacht te brengen wordt er volgende week ook hard getraind om die finale dit jaar wel te winnen.

Al 9 jaar organiseert Landschapsbeheer Flevoland in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Overijssel het NK Maaien met de zeis. Hiermee willen ze het maaien met de zeis bij een breder publiek onder de aandacht brengen. Maaien met de zeis is namelijk niet alleen leuk, het is ook heel goed voor de natuur.

Bij kleinschalig landschapsbeheer is het een heel goed alternatief voor een maaimachine en het wordt dan ook nog actief ingezet bij vrijwilligerswerk waar altijd vraag is naar enthousiaste vrijwilligers die willen helpen zeisen. Je kan met een zeis namelijk makkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten hebben een grotere kans om te vluchten.

Het NK Maaien met de zeis vindt dit jaar plaats op de Boer’ndag in Elspeet op 26 augustus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen