Op rupsensafari in je achtertuin

10 jul 2023, 9:50 Natuur
img 20200716 wa0004 niels kimpel
Niels Kimpel

Een bijzondere en zeldzame nachtvlinder is bezig aan zijn opmars in Flevoland: de teunisbloempijlstaart. Het is één van de twee wettelijk beschermde nachtvlinders in Nederland. Omdat ze zo zeldzaam zijn is elke waarneming waardevol; zo kan worden ingeschat hoe het met de soort gaat en op welke plekken ze voorkomen.

FLEVOLAND, 10-07-2023 - Daarom roept Landschapsbeheer Flevoland iedereen op om op zoek te gaan naar de rupsen van de teunisbloempijlstaart en hun waarnemingen door te geven.

Hoewel de vlinder sinds 1996 in toenemende aantallen in Limburg wordt waargenomen, is in 2019 de eerste waarneming pas doorgegeven in Flevoland. Dit was in Almere. Sindsdien zijn de rupsen ook gevonden in Lelystad, Dronten, Urk, Ens en Swifterbant. De eerste waarneming in Zeewolde hebben we vorige week binnen gekregen! Landschapsbeheer Flevoland is erg benieuwd waar de rups dit jaar voorkomt en vraagt daarom iedereen om eens in hun tuin te kijken, of tijdens een wandeling extra op te letten.

De grootste kans om rupsen van de teunisbloempijlstaart te vinden is in de buurt van hun waardplanten. Dit zijn de planten waarvan de rupsen graag eten. Voor de teunisbloempijlstaart zijn dit het harig wilgenroosje, basterdwederik, teunisbloem en grote kattenstaart. Je kan de rupsen van de teunisbloempijlstaart herkennen aan de bruine strepen en de grote gele stip op de achterkant van hun lijf. Ook zijn de rupsen opvallend groot, ze kunnen wel 6 cm lang worden.

Heb je een rups van de teunisbloempijlstaart gevonden? Maak een foto! Je kan je waarneming doorgeven via www.waarneming.nl of je kan een foto met de locatie waar je de rups bent tegengekomen mailen naar [email protected] , dan kijkt Landschapsbeheer graag met je mee.