Scholekster kan het dak op

Scholeksterpaar op dak
Scholeksterpaar op dak
Foto: Landschapsbeheer Flevoland

Bij broedende vogels en daken, denken we aan de mus, spreeuw en gierzwaluw. Maar tijden veranderen en één van onze weidevogels heeft ontdekt dat platte daken ook geschikt zijn als broedplaats. Met name op industrieterreinen komen veel platte daken voor en daar broeden dan ook tegenwoordig regelmatig scholeksters.

FLEVOLAND, 28-02-2023 – Maar hoeveel? Landschapsbeheer wil dat komend jaar in kaart brengen. Zeker omdat de scholekster de vogel van het jaar is. Daarom zoekt Landschapsbeheer mensen die in de steden, dorpen en industrieterreinen in Flevoland op zoek gaan naar te-piet-te-piet-te-pietende scholeksters en kijken hoeveel paartjes scholekster er rondlopen en -vliegen. Want met name voordat ze gaan broeden foerageren scholeksters in de buurt. Dan zijn ze dus goed zichtbaar. Als ze eenmaal broeden, zo vanaf eind april, loopt de een te waken, terwijl de ander op de eieren zit. Het nest is waarschijnlijk onzichtbaar, hoog op het platte dak, maar het verdedigen van het nest gaat vaak met veel kabaal gepaard. Als ze jongen hebben, vallen ze veel minder op. In het begin voeren de ouders de jongen trouw daar in de hoogte. Als ze ouder worden lokken de ouders de jongen naar beneden: ze moeten dan springen! Daarna moeten de kuikens zien te overleven in de bebouwde kom of op het industrieterrein. Over wat daarvan terecht komt is weinig bekend. Maar omdat scholeksters jaarlijks terugkeren naar dezelfde broedplaats, lijkt het logisch dat die plek toch succesvol is geweest.

Kortom een gek natuurproject in de stad met de weidevogel scholekster in de hoofdrol. Speur je mee? En heb je een broedend paartje ontdekt, dan is het in overleg met de eigenaar van het dak wellicht mogelijk om de leefomstandigheden van de kuikens op het dak te verbeteren. Dit kan al met wat eenvoudige hulpmiddelen zoals een pallet (schaduw en schuilen bij gevaar) en een bak water.

Als je zin hebt om hieraan mee te doen, meld je dan snel aan bij Jan Nagel [email protected] of 0320-294939. Het broedseizoen staat voor de deur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen