Snoeien hoogstamfruit kan je leren

Foto: Landschapsbeheer Flevoland

Hoogstamfruitbomen moeten regelmatig gesnoeid worden. Hoe doe je dat, waar let je op en hoe vorm je een jonge boom? En wat als er achterstallig onderhoud is?

ALMERE, 20-10-2022 – Tijdens de cursus hoogstamfruitbomen snoeien van Landschapsbeheer Flevoland worden de basisprincipes van het snoeien van fruitbomen (appel-peer-kers-pruim) besproken en oefenen de deelnemers het snoeien in de praktijk. De cursus wordt ditmaal gegeven in Almere.

Tijdens de cursus worden eerst de basisprincipes van het snoeien uitgelegd en oefenen de deelnemers het snoeien in de praktijk. Er is aandacht voor vormsnoei van jonge bomen, voor de reguliere onderhoudssnoei en voor het wegwerken van achterstallig onderhoud aan de fruitbomen.

Oud cursist, Egbert Koersen vertelt enthousiast. “Om meer van fruitbomen te weten te komen, heb ik een paar jaar geleden de cursus fruitboom snoeien van Landschapsbeheer gevolgd. En of je nu hoogstamfruit snoeit of veel kleinere bomen in de tuin, de praktijk van het snoeien is hetzelfde. Snoeien doet bloeien.” Hij legt uit “fruitbomen zijn best taai, je bent gauw te zuinig met snoeien. Vorig jaar heb ik uit een oude boom een hele dikke tak gezaagd, het leek wel een boom op zich. Je aarzelt om daar de zaag in te zetten, maar het resultaat was geweldig. De boom kreeg lucht in zijn kruin, dat is de bedoeling van snoeien”.

Programma

De cursus bestaat uit twee theorieavonden en twee praktijkochtenden. De theorieavonden wordt gehouden op dinsdagavond 1 november en dinsdagavond 15 november en start om 19.30 uur en duurt tot ca. 21.30 uur. De praktijkochtenden worden gehouden op zaterdag 19 november en zaterdag 3 december. Aanvang 9.30 uur en eindtijd 12.30 uur. De cursus vindt plaats in Almere. De exacte locatie van de cursus wordt t.z.t. bekend gemaakt. Voor de cursus zijn 16 plaatsen beschikbaar, hierbij geldt vol=vol. Er zijn kosten aan de cursus verbonden.

U kunt zich aanmelden bij Landschapsbeheer Flevoland via: https://forms.office.com/r/W5ZeJgG44S. Voor vragen over de cursus kunt u terecht bij Rudy Brummelman [email protected].

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen