Inheemse soort in de schijnwerper

kardinaalsmuts
kardinaalsmuts
Foto: Landschapsbeheer Flevoland

Veel mensen maken zich zorgen over de biodiversiteit, over de insectenstand, over het aantal vogels. Wilt u zelf iets doen in de tuin of op het erf? Plant dan een inheemse struik, die thuishoort op de klei, aantrekkelijk is voor insecten en/of vogels en ook nog leuk is om te zien. Wat dacht u van de wilde kardinaalsmuts met zijn felroze mutsen?

FLEVOLAND, 25-04-2022 – In de vroege herfst hangt de wilde kardinaalsmuts vol met vruchten met een felroze, feestelijke kleur. Die vruchtjes lijken sprekend op de hoedjes die kardinalen dragen, vandaar de naam. Maar ze hebben ook wel iets weg van (roze) popcorn! De vruchten met zaden zijn voor de mens giftig, maar vogels eten ze graag. De weinig opvallende geelgroen, bijna wit gekleurde kleine bloemen vormen in april samen soms een mooie sluier over de struik. Insecten weten de bloemen feilloos te vinden. Vooral insecten met een korte tong, zoals vliegen en kevers, likken de nectar op en bestuiven en passant de bloemen. De stammen, takken en twijgen houden een groene bast. Op de bast vormt zich vaak een kurklijst, waardoor de twijgen vierkantig aanvoelen.

Er is ook een kardinaalsmuts die veel als tuinplant wordt aangeplant, de Japanse kardinaalsmuts, Euonymus japonicus. Hij verwildert uit tuinen en komt daardoor ook terecht in onze wilde natuur. Deze soort is te beschouwen als een invasieve exoot. Pas dus goed op bij het aanplanten dat u de juiste, inheemse (autochtone) soort kiest: Euonymus europeaus. En dan bij voorkeur een echt wilde struik waarvan het genetische materiaal ook uit Nederland komt. Dit heet autochtoon plantgoed. Deze struiken krijgen op het juiste tijdstip, wanneer de insecten er wat aan hebben, blaadjes en bloemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen