Kruising Rietweg-Palingtocht veiliger voor de otter

Foto: Landschapsbeheer Flevoland

Het gaat goed met de otter in Flevoland, de populatie groeit. Maar helaas vallen er nog veel slachtoffers in het verkeer. Om dit te voorkomen heeft Landschapsbeheer Flevoland in samenwerking met de gemeente Dronten een otterplank aangelegd onder de Rietweg bij de kruising met de Palingtocht.

DRONTEN, 31-01-2022 – Otters kunnen lange zwerftochten afleggen op zoek naar voedsel en naar geschikte leefgebieden. Onderweg zijn er allerlei obstakels, zoals bijvoorbeeld wegen die de watergang kruisen. De otter kan onder de brug door zwemmen, maar doet dit liever niet. Kennelijk is het te spannend voor het dier om zwemmend onder de donkere brug door te gaan. In plaats van onder de weg door te zwemmen, steekt de otter dan de weg over. Er worden regelmatig otters aangereden in Flevoland. De dieren overleven dit vaak niet. In de eerste maand van 2022 zijn er al twee otters in Flevoland op deze manier aan hun einde gekomen.

Otterplanken helpen om de ‘oversteek’ veiliger te maken. De otter kan over de plank onder de brug lopen en hoeft zo niet over de weg heen. Jan Nagel van Landschapsbeheer: “We hebben deze locatie gekozen omdat Landschapsbeheer in de omgeving ottersporen gevonden hebben. Hier kruisen een aantal wegen en watergangen elkaar. Daarom is samen met de gemeente Dronten besloten tijdig actie te ondernemen zodat verkeerslachtoffers hier hopelijk voorkomen worden. Bij de aanleg letten we er speciaal op dat de verbinding tussen de plank en de oever goed is, zodat er voor de otter een logisch looppad ontstaat.” Door de aanleg van de otterplank bij de Rietweg-Palentocht kan de otter hier nu veilig langs.

Nog niet alle duikers en bruggen in Flevoland zijn voorzien van een otterplank. Jan Nagel: “Bij het vervangen van bruggen en duikers zou Landschapsbeheer graag zien dat de nieuwe brug of duiker standaard voorzien wordt van een otterplank. Helaas is dit nu nog niet zo. Gelukkig is er wel steeds meer aandacht voor dit onderwerp. Tot die tijd probeert Landschapsbeheer op zoveel mogelijk plekken otterplanken te realiseren bij bestaande duikers en bruggen”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen