Emmeloordse molshopen in Jeugdjournaal

Molshoop in Emmeloord op het Jeugdjournaal (archief)
Molshoop in Emmeloord op het Jeugdjournaal (archief)
Foto: parelprojecten.nl

Ook de redactie van het Jeugdjournaal was het opgevallen: de vele molshopen in Emmeloord. De mollen komen nu al uit hun winterslaap. Dit komt door de zachte winter. Onder andere op Industrieterrein De Munt is het grasveld bezaaid met molshopen. Omdat er nu minder regenwormen zijn, moeten de mollen meer graven voor voedsel en daardoor ontstaan de molshopen.

EMMELOORD, 18-01-2022 – Kenmerkend voor de mol zijn de tot grote graafhanden omgevormde voorpoten, met elk vijf vingers met puntige nagels en een duimpje, waarmee het dier de ondergrondse gangen graaft. De mol heeft kleine, slecht ontwikkelde ogen met een diameter van slechts één millimeter; hij is echter niet blind. Zijn belangrijkste zintuig is zijn spitse roze snuit die gevoelige snorharen en tastzenuwen bevat. Zijn kleine staartje wijst altijd omhoog.

Er worden zowel oppervlakkige gangen (de jaaggangen of mollenritten) als dieper gelegen gangen (tot op een diepte van 120 cm) gegraven.

Molshopen

In het voorjaar graaft het wijfje diep in de grond een centrale ruimte met verschillende gangen. De gangen zijn ongeveer 5 cm breed en kunnen tot wel 200 meter lang zijn. De uitgegraven grond wordt gedeeltelijk gebruikt om de wanden van de gangen en ruimtes mee te verstevigen, het overtollige wordt door de achterpoten naar achteren en naar boven gewerkt, waardoor aan de oppervlakte de molshopen ontstaan. Meestal monden hier ook de gangen van het gangenstelsel in uit. Deze uitgangen worden onder andere gebruikt om op het aardoppervlak nestmateriaal te verzamelen om de centrale ruimte mee te bekleden: bladeren, gras, mos, papier en ander zacht materiaal. Hier maakt hij een zachte bal van. Hij slaapt rechtop, met zijn hoofd tussen de voorpoten.

Bronnen: Jeugdjournaal en Wikipedia

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen