Wat mag je plukken in het voedselbos?

Aleida Ypma legt rammenasbed aan.
Foto: mhpublicaties.nl

Wat mag je plukken in het voedselbos? “Die vraag krijgen we regelmatig”, zeggen vrijwilligers, “en het is ook prima dat mensen erom vragen, want dan kunnen we het een beetje sturen”.

EMMELOORD, 31-12-2021 – In principe mag iedereen ‘wat’ meenemen uit het bos. Een handjevol bessen of een appeltje plukken tijdens een wandeling, wordt juist aangemoedigd. Maar hoeveel is ‘wat’?

“Daar is een wettelijk vastgestelde norm voor”, zegt projectleider Arend Netjes, “Iedereen mag 250 gram plukken uit een bos. Dat is een hoeveelheid gelijk aan een champignonbakje, niet aan een emmer.”

Plukken voor eigen gebruik

Aleida Ypma vult aan: “Een bakje bramen, of een paar takjes van de kruiden is geen probleem. Gewoon een klein beetje voor eigen gebruik, zolang je de plant maar de kans geeft om verder te groeien. Er zijn ook stukken waar alle planten kaalgeplukt of weggetrokken zijn. Dat is zonde, want dan moeten we weer opnieuw beginnen”.

Netjes: “Dus gun een ander ook wat. En men moet zich realiseren dat wij er aan moeten verdienen. Om het bos te onderhouden is geld nodig. Van sommige stukken moet het publiek dus afblijven”.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen