Lionsclub deelt 300 nestkasten uit

Foto: Twitter: @BoswachterHarco

Lionsclub Noordoostpolder heeft zaterdag 13 maart zo’n 300 nestkasten uitgedeeld. Een succesvolle actie in de strijd tegen de ekenprocessierups.

De actie was opgezet om de eikenprocessierups en het bestrijden hiervan op een natuurvriendelijke manier meer onder de aandacht te brengen. Daarom zijn er in de weken ervoor ruim 100 nestkasten door de leden van de Lionsclub in elkaar getimmerd. 

Grootste nestkast van Nederland

Daarnaast heeft de Lionsclub Noordoostpolder in samenwerking met Staatsbosbeheer de grootste dubbelwandige nestkast van Nederland laten bouwen. De nestkast is gebouwd van hout uit het Kuinderbos, door meubelmaker Marco Tabak uit Blankenham. Deze grootste nestkast van Nederland is voor iedereen te zien bij de ingang van de natuurkampeerterrein De Veenkuil in het Kuinderbos.

De kleine nestkasten vormen een belangrijk onderdeel bij de bestrijding van de eikenprocessierups, die ook dit voorjaar weer actief zal zijn. De mezen spelen hierbij een cruciale rol.

Tijdens het grootbrengen van de jonge vogels vangen de mezen wel 300 rupsen per dag. Door het plaatsen van veel nestkasten in onze leefomgeving worden er meer rupsen gegeten en hoeft er minder gebruik gemaakt te worden van bestrijdingsmiddelen om de eikenprocessierups te bestrijden. 

Wedstrijd mooiste nestkast

De honderden opgehaalde nestkasten worden in de komende weken versierd door kinderen, waarna deze nestkasten op zaterdag 27 maart tussen 10.00 en 14.00 uur weer coronaproof kunnen worden ingeleverd op het natuurkampeerterrein De Veenkuil, Hopweg 21 in Bant. 

Onder de inzendingen van de prachtig versierde nestkasten zullen er vijf prijswinnaars gekozen worden door een vakkundige jury. Deze prijswinnaars worden door de Lionsclub Noordoostpolder telefonisch benaderd voor 5 april aanstaande.

Aansluitend worden de ingeleverde nestkasten door de boswachter in het Kuinderbos langs de recreatieve routes opgehangen, om zo de eikenprocessierupsen te bestrijden en de overlast hiervan te minimaliseren. Ook biedt dit u de gelegenheid om het gehele jaar de nestkasten langs deze routes te bewonderen. 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden