Wandelen met respect voor de natuur

Foto: mhpublicaties.nl

Positieve kant van de lockdown is de herontdekking van de natuur, maar dat heeft ook een keerzijde. Natuurorganisaties roepen op tot respect.

Met een gezamenlijke actie vragen onder meer Landschappen NL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer aan bezoekers om de natuur met respect te behandelen, vooral nu het broedseizoen is begonnen.

Kraamvisite

De coronacrisis zorgt voor een sterke toename aan bezoekers in de natuurgebieden. Mensen zijn massaal op zoek naar ontspanning en rust in de natuur en hoewel die groeiende waardering voor de natuur heel positief is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee.

De natuurorganisaties vragen hier met de campagne ‘welkom in de kraamkamer van moeder natuur’ aandacht voor. “Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde.”

De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.

Natuur is open

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wild zich kan terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Op de websites van de terreineigenaren staat per gebied aangegeven of er afsluitingen zijn in verband met het broedseizoen.

Geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden