Wildeburg: stormachtig feest

Wildeburg 2023 - Vuurtorenstrand
Wildeburg 2023 - Vuurtorenstrand
Foto: parelprojecten.nl

Wildeburg begon met storm en eindigde met storm, maar daar tussenin was het een onstuimig lekker feest, waar duizenden bezoekers van hebben genoten.

KRAGGENBURG, 10-07-2023 – Bij aankomst op het festival- en kampeerterrein afgelopen donderdag was er niets meer te zien van de hevige storm op woensdag. Met man en macht was er door de festivalorganisatie gewerkt om alles weer spik en span te krijgen.

Om negen uur ’s avonds waren er al anderhalf keer zoveel bezoekers als andere jaren op hetzelfde tijdstip. Er werd dan ook al volop gedanst bij de vier opengestelde podia. Een groep dames met opblaaskrokodillensticks leeft zich uit voor en op het Boom Boom podium, waar Blaaskaak optreedt. Eén van de dames mag het publiek entertainen met haar dans. ‘Jullie doen wat zij zegt’, de zanger van Blaaskaak zweept haar en het publiek op en iedereen volgt haar bewegingen van links naar rechts, van voor naar achter. Wildeburg is aan!

Op donderdag is nog maar een deel van het festivalterrein geopend. Achter de hekken wordt nog volop gesleuteld en verlichting aangesloten. ‘Vanwege de storm hebben we met het ophangen van de verlichting tot het laatst gewacht’, vertelt Maurice van de Berkt van de organisatie. ‘We hebben de weersverwachtingen nauw gevolgd en naar aanleiding daarvan een afweging gemaakt wat we wel en niet konden doen.’

Het festival gaat 24/7 door, toch slapen de meeste festivalgangers een aantal uurtjes in de nacht om iets van een dagritme te bewaren. Als de camping op vrijdag- en zaterdagochtend ontwaakt, is het direct al warm. Veel kleding is dan ook niet nodig. Bikini’s en zwemshorts voeren de boventoon. De groepsdouche op de camping wordt optimaal gebruikt, het strand ligt vol, de zonnebrand vloeit rijkelijk en lichamen gaan glanzend het water in.

Op deze dagen bewijst Netl dat het de perfecte locatie is voor een festival als Wildeburg. Verkoeling wordt gezocht in het water en op de schaduwrijke plekken in het bamboebos of op andere afgelegen rustige plekjes op het terrein en op de camping. Dat je van de camping zo het festivalterrein oploopt zonder eerst weer door de entree te hoeven wordt door veel bezoekers gezien als een groot pluspunt. ‘Je kunt gemakkelijk even omkleden, een tukje doen of iets te eten of te drinken pakken.’

In de winkel ‘Kilo Kilo’ loopt een jongeman in een wit shirt met een korte spijkerbroek. ‘Ik zoek even iets fleurigs uit, dit is toch wat te saai’. Geïnspireerd door de andere bonte festivalbezoekers komt hij er even later aan met een vrolijk gekleurd bloemenhes en een kekke zonnebril.

Bij de brug steekt een wat jongere man zijn hand uit naar een wat oudere bezoeker. Er is toch een afstapje … De hand wordt gretig aangenomen. ‘Dankjewel!’ Waarop zijn vriend zegt: ‘Hij wil alleen maar aardig doen!’ Een grote glimlach is het antwoord.

Al struinend met een zak Chips over het festivalterrein wordt hij ingehaald door een mooie dame. ‘Wil je ook een chipje’. ‘Heerlijk’ lacht ze en loopt door. ‘Hé dat is mijn chips, je geeft mijn chips weg’, hoort ze achter zich en draait zich met een brede lach om. Een duimpje en ‘geniet ervan’ is het antwoord.

Genietend van de muziek staat bij één van de podia een stel geboeid te kijken naar de deinende massa. ‘Hoe gaan jullie?’ vraagt hun buurvrouw. ‘GGGoed’ is het antwoord en dan gaan ze weer op in hun eigen moment. Dat is Wildeburg: opgaan in het moment, alsof de wereld om je heen niet bestaat.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen