MITC stapje dichterbij, bestemmingsplan aangepast

Foto: parelprojecten.nl

De zienswijzen die omwonenden en andere belangstellenden vorig jaar indienden op het bestemmingsplan en omgevingsprogramma voor het Multimodaal Infrastructuur Testcentrum voor slimme mobiliteit (MITC) zijn beantwoord.

MARKNESSE, 06-06-2023 – Een flinke klus waar de gemeente Noordoostpolder en Provincie Flevoland zich het afgelopen jaar samen over gebogen hebben. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving en de ingediende zienswijzen gaven aanleiding om de plannen voor het kennis- en testcentrum aan te passen. Hierdoor kunnen de plannen pas een jaar later opnieuw naar de gemeenteraad en Provinciale Staten.

Zienswijzen

In het voorjaar van 2022 lagen zowel het bestemmingsplan, als de herbegrenzing van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en het Partiële herziening Omgevingsprogramma voor het MITC ter inzage. Tijdens deze periode zijn er zienswijzen ingediend vanuit diverse onderwerpen zoals milieu, verkeer, geluid en stikstof. In het totaal ging het om 21 zienswijzen.

‘Het MITC is een prachtige ontwikkeling met positief effect op de breder welvaart in Noordelijk Flevoland. De ingediende zienswijzen hebben er voor gezorgd dat er kritisch naar de plannen is gekeken, zodat deze ook zo goed mogelijk aansluiten bij de omgeving.” aldus wethouder Linda Verduin, gemeente Noordoostpolder.

Aanpassingen

Het afgelopen jaar hebben de MITC programmateams vanuit de gemeente en provincie zich samen gebogen over de ingediende zienswijzen. Deze gingen o.a. over nut en noodzaak van het MITC, stikstof en luchtkwaliteit, verkeer – ontsluiting en veiligheid, geluid, natuur en ecologie, woongenoten participatie. Op verschillende onderwerpen is gereageerd. Daarnaast zijn er – ter onderbouwing – aanvullende onderzoeken gedaan om zowel het bestemmingsplan als het omgevingsprogramma te optimaliseren.

Vervolgstappen en inspraak

De aanpassingen in de plannen zijn beoordeeld door het college van B&W en Gedeputeerde Staten en deze zijn goed ontvangen. In juli worden de aangepaste plannen ter akkoord voorgelegd aan de gemeenteraad en Provinciale Staten. Daarna volgt opnieuw een periode van 6 weken waarop de plannen ter inzage worden gelegd. Tegen het vastgestelde bestemmingsplan kan dan nog beroep worden ingesteld.

“We kijken met vertrouwen naar de besluitvorming van de gemeenteraad en Provinciale Staten in juli. De aanpassingen waar we het afgelopen jaar samen met alle partners aan hebben gewerkt op basis van de zienswijzen hebben de ontwikkeling van het MITC verder geoptimaliseerd.” aldus Jan de Reus, gedeputeerde Provincie Flevoland.

Unieke samenwerking

Het multimodale kennis- en testcentrum voor slimme mobiliteit en infrastructuur (MITC) is een unieke samenwerking en bundeling van krachten van de reeds gevestigde en nieuwe bedrijven in Marknesse. Koninklijke NLR – Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum met bijbehorend drone centre en de Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW) zijn reeds gevestigd in Marknesse. Door het toevoegen van het geoptimaliseerde testcentrum van de RDW wordt een breed scala testfaciliteiten aangeboden op het gebied van slimme mobiliteit en infrastructuur.

Meer informatie over de plannen en ter inzage legging staat op mitc-flevoland.nl op de pagina ‘Omwonenden’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen