Struinen door de natuur kan altijd

Meidoornbessen in het Voorsterbos
Foto: parelprojecten.nl

Struinen door de natuur kan altijd. Ook nu de maatregelen om het coronavirus in te dammen weer aangescherpt zijn. Lekker je hoofd leeg maken en gezond bewegen is in deze tijd zo nodig. Op het moment zie je veel bessen en besjes als je om je heen kijkt, in allerlei kleuren, rode, roze, witte, blauwe en zwarte.

Proef de bessen niet, wanneer je niet zeker weet dat ze eetbaar zijn. Velen zijn giftig. De meidoorn, die in mei volop wit bloeit en veel te zien is in de Noordoostpolder draagt nu rode bessen. De bessen zijn eetbaar en smaken melig. Zijn bijnaam is dan ook wel meelbes. Na de eerste vorst verbetert de smaak wat, maar de kans is wel groot dat de vogels de bessen dan al hebben opgegeten.

De meidoorn is een struik die algemeen verspreid voorkomt door heel Nederland. Hij is te herkennen aan zijn prachtige witte bloesem in het voorjaar en is bekend als struik in de meidoornhagen om (boeren)land af te scheiden. Vanwege de nest- en schuilgelegenheid die meidoorn vogels en kleine zoogdieren biedt, zijn meidoornhagen nog steeds geliefd bij landeigenaren die meer willen doen voor biodiversiteit.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden