Gemeente stelt beleid op voor zonneweides

Foto: Commons Wikimedia

Gemeente Noordoostpolder ziet zonneweides als een kansrijke ontwikkeling om haar duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Locaties hiervoor worden onder voorwaarden vastgesteld.

De gemeente heeft de afgelopen tijd met veel initiatiefnemers gesproken die kansen zien voor zonneweides. Ze wil echter voorkomen dat overal verspreid in het landelijk gebied zonneweides komen. Dit past volgens haar niet bij het grootschalige open karakter van Noordoostpolder. Daarom gaat de gemeente gebieden aanwijzen waar zonneweides goed landschappelijk zijn in te passen.

Zonnevelden langs de dijk, in glastuinbouwgebied en bij dorpen

Het gaat dan bijvoorbeeld om het gebied langs de IJsselmeerdijken en de glastuinbouwgebieden Luttelgeest-Marknesse en Ens. Verder onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor kleine zonnevelden bij dorpen. Ook het bodemdalingsgebied ten zuiden van Emmeloord wordt nader onderzocht op de inpasbaarheid van zonneweides. Daarbuiten staat de gemeente de ontwikkeling van zonneweides niet toe.

Criteria waaraan zonneweides moeten voldoen

Deze criteria gaan bijvoorbeeld over landschappelijke kwaliteiten, de mogelijkheden om te participeren en de wijze waarop omwonenden zijn betrokken (draagvlak). De gemeentelijke criteria vormen ook een uitwerking van de provinciale Structuurvisie Zon.

Planning provincie en gemeente

De komende maanden werkt de gemeente dit beleid verder uit en herziet de structuurvisie Noordoostpolder 2025 op dit onderdeel . Het wordt voorgelegd aan de raadscommissie woonomgeving en doorloopt een inspraakprocedure. Naar verwachting kan de gemeenteraad in het najaar het beleid vaststellen.

Ook Provincie Flevoland ziet toe op de ruimtelijke kwaliteit en andere omgevingsaspecten in het landelijk gebied. In samenwerking met de Flevolandse gemeenten is de provinciale Structuurvisie Zon opgesteld. Deze ligt momenteel ter inzage. Binnenkort organiseert de provincie hierover informatiebijeenkomsten, waarin ze het beleid nader toelicht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen