Ruim de helft van de Nederlandse gemeenten, waaronder Noordoostpolder, gebruiken aaltjes of bacteriepreparaten tegen de
eikenprocessierups. De Vlinderstichting is er niet blij mee.
Gemeente Noordoostpolder behandelde vorig jaar
ruim 2.000 eiken Dit jaar wordt preventief het dubbele aantal eiken behandeld met nematoden (levende aaltjes) en XenTari (bacteriepreparaat). (Zie
bestrijding eikenprocessierups op de website van de gemeente.)
'Biologische' bestrijdingsmiddelen
Genoemde bestrijdingsmiddelen worden door de gemeenten die ze gebruiken omschreven als biologisch en onschuldig voor mens en dier. Dat wordt echter door de Vlinderstichting bestreden. "
De bacteriepreparaten kunnen huidirritatie veroorzaken bij mensen en mogelijk ook bij huisdieren. Zowel de bacteriepreparaten als de aaltjes werken niet specifiek op de eikenprocessierups: ze treffen alle rupsen die in de eiken leven", zo staat in een artikel op
Nature TodayVoor zover bekend zijn genoemde middelen niet schadelijk voor andere dieren dan rupsen. Maar door het massaal doodspuiten van rupsen blijft er veel minder voedsel over vogels. De Vlinderstichting roept gemeenten dan ook op zeer terughoudend te zijn met het gebruik van de middelen en deze "strikt te beperken tot plekken met ernstige overlast binnen de bebouwde kom, waar andere methoden onmogelijk zijn".
Gemeente Noordoostpolder heeft op haar website kaartjes gepubliceerd met welke methode waar wordt toegepast. Voor de meeste dorpen wordt de bestrijding beperkt tot enkele straten in de bebouwde kom. Tussen Rutten en Bant is de Lemsterweg echter de grootste brandhaard. Hier staat langs bijna de hele weg een rij eiken dicht op het fietspad. Deze worden bestreden met XenTari, het middel waarvan de Vlinderstichting zegt dat het huidirritatie kan veroorzaken.
De Vlinderstichting roept gemeente op veel meer in te zetten op het stimuleren van bestrijding van de eikenprocessierups door natuurlijke vijanden. Te denken valt aan het ophangen van mezenkasten en natuurvriendelijk berm- en groenstrokenbeheer.