Drie maanden na invoering van het
recycle-tarief wordt er minder huishoudelijk
restafval aangeboden in Noordoostpolder. In totaal is er in het eerste kwartaal 566 ton minder restafval ingezameld dan in het eerste kwartaal van 2020.
Dat is een gemiddelde daling van 34 procent blijkt uit de tussentijdse evaluatie die het college aanbiedt aan de gemeenteraad.
Wethouder Anjo Simonse:”Dit is een mooi resultaat. Ik ben trots op hoe de inwoners reageren op de nieuwe manier van afval inzamelen. Het huishoudelijk afval wordt beter gescheiden aangeboden.”
Beter afval scheiden door het recycle-tarief
De gemeente voerde afgelopen januari het recycle-tarief in om inwoners te stimuleren hun afval nog beter te scheiden. Uit onderzoek bleek dat in het restafval nog veel recyclebare grondstoffen zaten als bijvoorbeeld papier, glas of groente-, fruit- en tuinafval.
Met het recycle-tarief bestaat de afvalstoffenheffing nu uit een vast en variabel deel. Het aantal keer dat inwoners hun restafvalbak aanbieden of de ondergrondse container voor restafval gebruiken bepaalt de hoogte van het variabele deel. Met het recycle-tarief wil de gemeente bereiken dat er in 2025 nog maximaal 60 kg huishoudelijk restafval per persoon per jaar wordt aangeboden.
Kwaliteit recyclebare grondstoffen is verbeterd
Uit de tussentijdse evaluatie blijkt ook dat de recyclebare grondstoffen als plastic, blik en drinkpakken veel beter worden gescheiden dan voorheen. Er is 57% minder afkeur dan een jaar daarvoor. Hierdoor kon er 135 ton meer van dit soort afval worden verwerkt.
Doordat inwoners hun afval beter scheiden, bieden zij hun container voor restafval ook minder vaak aan. Dit is gedaald naar gemiddeld 47%.
Afstemming met bewoners
Voor, tijdens en na de invoering van het recycle-tarief is er veel afstemming geweest met inwoners. Dit heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er een regeling is voor inwoners met medisch afval. Ook worden op sommige plekken binnenkort extra papiercontainers geplaatst om inwoners de mogelijkheid te geven papier nog beter te scheiden.
Wethouder Anjo Simonse: “Deze tussentijdse evaluatie laat een mooi resultaat zien, maar we zijn er natuurlijk nog niet. We blijven kijken naar de resultaten en de vragen die we van inwoners krijgen. Zo kunnen we waar nodig bijsturen, om er met elkaar voor te zorgen dat we in 2025 nog maximaal 60 kg huishoudelijk restafval per persoon hebben in Noordoostpolder.”
HVC-app
HVC-app helpt bij afval scheiden In de HVC-app die speciaal werd ontwikkeld voor het recycle-tarief, kunnen inwoners hun eigen jaarlijkse doel instellen. De app houdt bij hoe vaak de bak voor restafval is geleegd, of hoe vaak de ondergrondse container voor restafval is gebruikt. Hiermee zien inwoners in één oogopslag of zij op koers liggen. Ook geeft HVC er tips en weetjes over afval scheiden. De app is gratis te downloaden in de AppStore of GooglePlay (HVC afval – Noordoostpolder).