Burgemeester
Jan Westmaas van Noordoostpolder roept ouders op om met hun kinderen het gesprek aan te gaan over de avondklokrellen van de laatste dagen elders in het land.
Dat moet er toe bijdragen dat jongeren stoppen met verspreiden van social mediaberichten die oproepen tot rellen en al helemaal niet gaan deelnemen aan rellen of erbij gaan kijken.
Politie op huisbezoek
Afgelopen dinsdag hield de politie een minderjarige jongen uit Emmeloord aan. Hij wordt verdacht van het oproepen tot rellen in Emmeloord via social media. “De politie houdt ook andere jongeren goed in de gaten. Als zij op enige manier betrokken zijn bij dit soort oproepen, kunnen ze de politie aan huis verwachten”, volgens Westmaas. Dat is bij een aantal jongeren al gebeurd.
De politie reikt dan aan ouders een brief namens hem uit, waarin hij een beroep doet op de ouders om het gesprek met hun kind aan te gaan. Tegelijk wijst hij daarin op de mogelijke gevolgen van het gedrag van hun kinderen. Gevolgen die ook voelbaar kunnen zijn voor de ouders omdat eventuele schade op hen wordt verhaald.
Oproep tot rellen is strafbaar
Westmaas: “Oproepen tot rellen lijkt misschien onschuldig. Niets is echter minder waar. Het is gewoon strafbaar en het maakt daarbij niet uit of de opruiing `offline` of `online` gebeurt. De politie zet daarom fors in om afzenders van dit soort berichten op te sporen.”
Ouders zijn cruciaal
De burgemeester heeft met afschuw gekeken naar de rellen op verschillende plaatsen in het land. “Hier worden grenzen fors overschreden. Dat kan en mag niet gebeuren. Ook niet in onze gemeente”. Hij hoopt dat jongeren in Noordoostpolder beseffen dat rellen geen optie is.
Volgens hem kunnen ouders daarmee helpen. "Ouders roep ik op om met hun kinderen indringend het gesprek te voeren en te bewaken dat de grenzen niet worden overschreden. Dat is cruciaal. Neem uw verantwoordelijkheid."
De avondklok is er niet voor niets
In de reeks van maatregelen die de overheid treft om het coronavirus tegen te gaan, is de avondklok veruit de meest ingrijpende. Westmaas: ”Ook jongeren worden hierdoor belemmerd in hun vrijheid. Het is begrijpelijk dat dit leidt tot vragen, frustratie en soms ook boosheid. Het kan echter nooit aanleiding zijn voor geweld of oproepen daartoe. Met elkaar moeten we door deze periode heen. Hoe beter iedereen zich aan de regels houdt, hoe eerder het virus weer onder controle is en versoepelingen mogelijk zijn”.